UNDP помаже обнову још 50 кућа

Весна Поповић
UNDP помаже обнову још 50 кућа

Бањалука - Програмом UNDP-а биће обухваћена санација још 50 кућа социјално угрожених категорија становништва који су оштећени у прошлогодишњим поплавама.

Потврдила је то савјетник градоначелника за урбанизам и комуналне послове Невена Предојевић и додала да се писмени захтјеви могу предати у Центар за социјални рад до 15. октобра.

- У новембру прошле године UNDP је расписао јавни позив за помоћ социјално угроженим људима чији су домови били поплављени.  Пристигло је 220 пријава а услове је испуњавало  128. Тада је UNDP је одлучио да ће у Бањалуци финансирати санацију 100 објеката - рекла је Предојевићева.

Додала је да је у току обнова тих кућа и сматра да би радови ускоро требало да буду готови.

- У међувремену велики број грађана се појединачно обраћао UNDP-у са захтјевом да им се помогне у санацији њихових домова. У својим жалбама тврдили су да нису били довољно обавијештени и да зато раније нису конкурисали за ту помоћ - казала је Предојевићева.

Према њеним ријечима, UNDP је обавијестио Градску управу да имају средства за још 50 корисника.

- Овим проширењем програма UNDP-а биће обухваћено 28 корисника који су на посљедњем јавном позиву испуњавали услове а који због ограничења пројекта нису добили помоћ. У жељи да избјегнемо да се грађани појединачно јављају UNDP-у ангажовали смо Центар за социјални рада да сакупи пријаве како би попунили остатак слободних мјеста на листи. На тај начин пружићемо могућност свим социјално угроженим категоријама који испуњавају услове које је прописао UNDP, да се пријаве - рекла је Предојевићева.

У Центру за социјални рад нису прецизирали колико је пријава до сада стигло.

Потврдили су да се велики број грађана који су предавали документа жалио да нису били довољно информисани те да због тога нису конкурисали на тај програм у предвиђеном року.

- На овај начин имамо евиденцију лица којима је потребна помоћ за  санацију домова након прошлогодишњих поплава. Осим случаја програма UNDP-а ови подаци ће се моћи искористити  ако се  евентуално појаве нова средства кроз друге програме помоћи поплављеном становништву јер ћемо одмах имати спремне податке - рекли су у Центру.

Санација

Кроз програм помоћи UNDP-а биће обновљено укупно 253 стамбена објекта. Тренутно се изводе радови на 100 кућа.  У првој фази UNDP је финансирао санацију 103 дома социјално угрожених породица који су оштећени у поплавама а у трећој фази у плану је поправак још 50 оштећених кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана