UNDP нуди помоћ за санацију шест кућа

Весна Поповић
UNDP нуди помоћ за санацију шест кућа

Бањалука - Развојни програм Уједињених нација (UNDP) понудио је граду помоћ за санацију шест кућа које су оштећене у поплавама 2014. године.

Изјавио је градоначелник Слободан Гаврановић након јучерашњег традиционалног састанка са грађанима "Кафа са градоначелником".

- У посљедње двије године уз помоћ UNDP-а санирали су око 400 стамбених објеката. У овом тренутку не могу да кажем да ли у тај програм улазе и куће које су угрожене клизиштима. Један од услова који ће сигурно морати испунити је да власници објеката који буду добили поменуту помоћ мораће да обезбиједе други плац за изградњу крова над главом - казао је Гаврановић.

Подсјетио је да је потребно неколико стотина милиона КМ да би се у граду вратило стање прије поплава из 2014. године.

- Тих пара немамо али најургентније се гради. Када су у питању средства из буџета града, клизишта рјешавамо у складу са могућностима - навео је Гаврановић.

Према његовим ријечима међу приоритетима су мостови у Пријечанима и Чесми.

- Као што је било и договорено град је подигао кредит за  мост у Чесми а Министарство пољопривреде се обавезало да ће уложити два милиона КМ за регулацију корита Врбање. Од тог обећања прошло је двије године а за сада ништа није уплаћено. Можемо једино сваки дан да се распитујемо када ће та средства бити на располагању - казао је Гаврановић.

Навео је да током састанка са грађанима било разних питања и захтјева.

- Између осталог тражили су помоћ за рјешавање односа са комшијама или проблема у оквиру Заједнице етажних власника. У највећем броју случајева су у питању лоши међуљудски односи и ту не можемо помоћи. Ако желе ријешити спорну међу постоје институције за то. Град не може бити судија - истакао је Гаврановић.

Казао је да је и ова пут иако у мањем броју него што је раније био случај један број грађана тражио запослење од њега.

- Интересантно је да се млади људи овдје не појављују већ шаљу родитеље да за њих траже посао а они леже код куће. Времена јесу тешка али тај недостатак активизма је разлог зашто и немају посао - истакао је Гаврановић.

Нагласио је да су успјели запослити ургентне случајеве у градским институцијама, у предузећима као што је дрвна индустрија "Врбас" и фабрика обуће "Бема".

Браћа Шулић из Кочићевог вијенца су на кафи са градоначелником покушали да ријеше питање клизишта које је оштетило њихово домаћинство.

- У кући се не може живјети тако да смо подстанари. Прије поплава у 2014. години смо реновирали кућу са кредитом који смо подигли и који сада отплаћујемо - рекла су браћа Шулић.

Насип

Мјештанин Чесме Миле Петрушић је рекао да је ову прилику искористио да поново упозори да насип није саниран адекватно и да није регулисано корито Врбање.

- Бојимо се сваке нове кише јер сам сигуран да насип неће издржати - казао је Петрушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана