Умјесто шопинг мола споменик палим борцима

Весна Поповић
Умјесто шопинг мола споменик палим борцима

Бањалука - Умјесто великог шопинг центра у центру града, Бањалука би већ догодине могла добити парк и споменик палим борцима, на који се чека већ годинама, потврђено је "Гласу Српске" у Градској управи.

Градоначелник Игор Радојичић покренуо је иницијативу да велики шопинг центар на углу Српске и улице Васе Пелагића, чија је изградња почела прошле године, буде измјештен на локацију Паскулине циглане, свјестан инфраструктурних проблема са којима ће се град суочити уколико би тржни центар заиста био саграђен на садашњој локацији.

Радојичић је одмах по преузимању мандата покренуо преговоре са инвеститорима који граде овај шопинг мол, јер се страхује да би послије изградње тржног центра на овој локацији настао саобраћајни хаос, с обзиром на отежани приступ локацији и немогућност проширења приступних саобраћајница. Инвеститорима је предложено, а они су се с тим начелно сложили, да ову локацију замијене за градско земљиште на Паскулиној циглани, гдје постоје неупоредиво бољи услови за функционисање шопинг мола.

С друге стране, град би остварио двоструку
добит, јер би, захваљујући већ изведеним грађевинским радовима, добио велику подземну гаражу, изнад које би био саграђен велики парк, у којем би централно мјесто заузимао споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градске власти кажу да би овим потезом било ријешено више великих проблема, а то су хроничан недостатак зелених површина и паркинга у центру, те би коначно била пронађена адекватна локација за споменик палим борцима. Парк, који би требало да никне на тој локацији, како кажу, биће нешто на чему ће Бањалуци завидјети сви у региону.

- За сада, ово је само идеја. Ићи ћемо на измјену више регулационих планова која се тичу центра. На овој локацији већ је започета изградња шопинг центра, али проблем може бити саобраћајна гужва, која је већ сада присутна. Осим тога, оптимално би било да на тој локацији буде настављена архитектура која се наслања на садашњи изглед ове цјелине - рекао је Радојичић.

Он је истакао да према пројекту, инвеститори граде три подземне етаже за паркирање, што граду савршено одговара.

- Ако нађемо заједнички интерес са инвеститорима, то би била јако добра ствар за град. И инвеститори имају разумијевања за ову ситуацију, јер и њима одговара да имају добар саобраћајни приступ - истакао је Радојичић. Додао је да је замјена земљишта једна од идеја о којој се разговара.

- За нас је куповина превелики залогај, јер немамо пара да купимо ту локацију - истакао је Радојичић.

Изградња тржног центра "Сити мол" у улици Васе Пелагића почела је званично у јулу. Како је раније речено, "Сити мол" ће имати 54.600 метара квадратних бруто изграђене површине, са 20.000 метара квадратних продајног простора на четири нивоа. Имаће и три нивоа подземних гаража. Инвеститори овог грандиозног објекта, вриједног око 60 милиона марака, су двије домаће компаније "Тропик" и "Идеал компани" из Бањалуке. Планиран завршетак радова је крај 2018. године.

Финансије

С обзиром на то да је план тек у повоју, још није позната финансијска конструкција, али у Градској управи очекују да ни са те стране неће бити већих проблема.

- Град ће приходовати велики новац на основу грађевинске дозволе и такси за изградњу шопинг мола на Паскулиној циглани, пошто и ова локација спада у екстра прву зону у којој су цијене дозвола највише - кажу у управи.

Градским властима на руку иде и то што су на садашњој локацији већ изведени земљани радови, јер се на тај начин знатно смањују трошкови изградње подземне гараже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана