Умјесто фискултурне сале Угоститељске школе ниче зграда

Данијела Стоканић
Умјесто фискултурне сале Угоститељске школе ниче зграда

Бањалука - Ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе, који годинама чекају на изградњу фискултурне сале, по свему судећи остаће и без игралишта, јер ће грађевинска фирма "Реград" ускоро на дијелу школског земљишта почети да гради стамбено-пословну зграду.

Како је објаснио директор школе Борис Спасојевић, школско игралиште је једино мјесто за одржавање часова физичког васпитања, а у склопу школе је већ 50 година.

- То земљиште је додијељено неком концесионару који ће ту градити стамбену зграду, а ми смо на тој парцели планирали изградњу фискултурне сале која је пријеко потребна нашим ученицима. Наиме, дјеца већ годинама часове физичког васпитања изводе на поменутом игралишту, а сада ће остати и без тога - тврди Спасојевић.

Он је додао да су од УНДП-а и Владе РС очекивали новац за изградњу прве фазе школе и фискултурне сале, али сада је то узалудан посао јер земљиште више није школско.

- Са Градском и Геодетском управом сада водимо судски спор у вези са земљиштем. Поред тога, послаћу допис и Министарству просвјете и културе РС да још једном провјеримо у чијој је надлежности школско двориште и да ли постоји неко рјешење за овај проблем - истакао је Спасојевић.

Он је нагласио да ће, ако спор буде окончан у корист школе, тражити одштету, а новац ће уложити у њену изградњу.

Инвеститор који жели да од Градске управе купи школско земљиште је бањалучко предузеће "Реград" у власништву Горана Гвозденца.

- Према Регулационом плану Обилићево на мјесту гдје је школско двориште планирана је изградња стамбено-пословног објекта. Грађевинске парцеле око школе већ сам купио и још ћу од Градске управе докупити онај дио земљишта који ми недостаје да заокружим стамбено-пословни објекат - рекао је Гвозденац.

Из Градске управе истичу да је покренут поступак утврђивања и преноса права располагања на некретнинама свих основних и средњих школа.

- То је случај и са некретнинама Угоститељско-трговинско-туристичке школе, а све у корист града и у складу са законом. Рјешењем бањалучке канцеларије Геодетске управе крајем прошле године је утврђено право располагања и право својине на некретнинама школе - рекао је портпарол Градске управе Миленко Шајић.

Он је додао да Одсјек за правна питања и прописе нема информацију да ли је наведено рјешење правоснажно или је против њега покренут судски спор.

- Парцеле које су предмет спора нису продате нити су замијењене - истакао је Шајић.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове јуче нисмо успјели да добијемо информације о поменутом случају.

Учионице

Скоро 1.000 ученика Угоститељско-трговинско-туристичке школе час физичког васпитања најчешће одржава у двије учионице, које су претворене у мини-фискултурну салу, играјући стони тенис и шах.

- То је неусловно. Послије основне школе нисмо осјетили праву чар физичког васпитања јер немамо адекватну салу - кажу ученици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана