Умјесто да пуне локали празне буџет

Весна Поповић
Умјесто да пуне локали празне буџет

Бањалука - Град је власник 254 пословна простора, од којих је 130 дато на бесплатно коришћење, 54 је празно, а само 70 је дато у закуп и доноси приходе у градску касу.

Ово стање на терену је утврдила Градска развојна агенција и навела у свом извјештају о раду у 2015. години који ће разматрати одборници на сутрашњој сједници.

- Град у свом власништву има 95 станова, од чега су четири дата у закуп, а 91 је уступљен на коришћење. Исто тако је власник и 33 привремена објекта, који се односе на зграде мјесних заједница и друштвених домова и сви су дати на бесплатно коришћење - наведено је у извјештају.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић је рекао да су корисници пословних простора углавном удружења и невладине организације и да су дугови за неплаћени ПДВ те рачуне за струју, воду и друге комуналне услуге велики. Није могао прецизирати о којем се износу ради, али додао је да прелазе неколико стотина хиљада марака.

- Знам да је велики број удружења у тешкој материјалној ситуацији, али град нема луксуз да стално покрива њихове трошкове. Исто тако, често останемо са неплаћеним рачунима удружења након што се они угасе. У будућем периоду ћемо радити на проналаску рјешења за ту ситуацију - казао је Новаковић.

Каже да се мало новца улаже у пословне просторе који су дати на коришћење.

- Пошто немамо великих могућности за додатна улагања у поправке ових простора, ми их нудимо у закуп у стању у каквом их затекнемо. То често значи да за њих тражимо мању закупну цијену, јер онај ко их преузме мораће уложити доста новца да би простор био употребљив - казао је Новаковић.

Казао је да је већина станова у власништву града искоришћена за стамбено збрињавање борачких категорија.

Према подацима овог одјељења, на основу закупа пословних простора и гаража у 2015. години фактурисано је мало више од милион КМ, од чега је град наплатио нешто више од 913.000 КМ или 91 одсто. Град је за наплату дуга закупа пословних простора и гаража, по основу ПДВ-а и утрошка електричне енергије лани поднио 66 тужби.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да град већ годинама има проблема са удружењима која бесплатно користе просторе, а не плаћају ПДВ.

- Тај проблем град треба да ријеши са Управом за индиректно опорезивање БиХ како би та удружења била или ослобођена поменутог пореза или да им буду умањени износи које треба да уплате - казао је Босанчић.

Истакао је да сва удружења морају редовно плаћати рачуне за струју, воду и друге комуналије из својих средстава.

- Нажалост, када се та удружења угасе, град остане са дуговима које мора измирити - навео је Босанчић.

Мјесне заједнице

Зоран Новаковић је рекао да тренутно раде попис простора у објектима мјесних заједница.

- Видјећемо колико канцеларија је тачно потребно за функционисање мјесних заједница. Преостали простор ће бити понуђен у закуп - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана