Улица у центру Бањалуке "украшена" смећем ФОТО

М.В.
Foto: С.К.

БАЊАЛУКА - Становници зграде у Гундулићевој улици у бањалучком насељу Центар Алеја већ два дана под прозорима имају двије мини депоније смећа јер су два контејнера који се годинама налазе на истим локацијама испред зграде "нестала" .

Јутрос  је станаре и пролазнике додатно непријатно изненадило и то што је смеће било расуто свуда испред зграде па су буквално морали да газе по њему.

- Вјероватно су смеће током ноћи расули пси јер га већ два дана нико не уклања. Смеће је склоњено са тротоара и бициклистичке стазе, али је проблем остао јер је ту и даље депонија. Нико не зна зашто су контејнери, које користе станари и власници пословних простора наше и још неколико зграда, а који су ионако били недовољни склоњени. Ако су негдје и измјештени, нико очигледно не зна гдје су, а људи морају да одложе смеће. У насељу има још пар контејнера, али су они испред других зграда и нису довољни јер је ријеч о стотинама станова - каже једна станарка зграде у Гундулићевој.

Наглашава да је, без обзира на разлог уклањања или измјештања контенера сулудо да смеће два дана стоји на улици испред зграде и да га ноћу развлаче пси.

- Ово је прометна улица, у згради има много породица са дјецом, трговина, пекара, фризерски салони, адвокатске канцеларије, у близини су суд и банка и свакодневно поред зграде прође доста људи. Није нормално да пролазе поред депоније или, још горе, да газе по смећу - каже она. 

Слична ситуација десила се прије неколико дана и у бањалучком насељу Драгочај, када су хрпе отпада освануле на мјестима гдје су били контејнери који су измјештени.


Из Градске управе Бањалука јуче су поручили да се прелази на систем прикупљања отпада тзв. од врата до врата. Како су навели то подразумијева да би мјештани у којима су већином индивидуални стамбени објекти износили отпад у дане одвоза пред своју капију (никако на пут) у врећици или у канти, а возило комуналног предузећа које пружа услугу одвоза би долазило до сваке куће у насељу и одвозило отпад.

Ова одлука се, међутим, не би требала односити на становнике Гундулићеве.

 

Штрбац: Контејнери нису уклоњени, него помјерени

 Контејнери нису уклоњени, него су помјерени, а идеја је да у оквиру прољећне акције "Чисто лице града" вршимо измјештање контејнера на територији града Бањалука, рекао је за "Глас Српске" стручни савјетник за послове комуналне полиције Синиша Штрбац.

Додао је да је комунална полиција обавијестила поједина насеља да ће контејнери бити уклоњени и да ће се прећи на ручно прикупљање смећа, што значи да ће грађани смеће остављати испред својих капија у тачно одређене дане у тачно вријеме.

- Примјер је насеље Куљани, гдје овакав начин одвоза отпада функционише веома добро већ дуже вријеме, а почећемо примјењивати овакав систем у свим приградским насељима. С друге стране, у градским зонама биће уклоњени контејнери са свих главних саобраћајница. Контејнери су постављани свугдје, а то је нарушавало изглед града - рекао је Штрбац.

Додао је да су у Гундулићевој улици уклоњени контејнери између зграда гдје су већ постојали.

- У наредном периоду грађани ће бити обавијештени гдје су контејнери измјештени. Нико не жели контејнере испред своје куће, иако је град планском документацијом одредио гдје би требало да стоје. У Гундулићевој улици имате станаре који су "за" и "против" измјештања контејнера - рекао је Штрбац.

Појаснио је да ће контејнере измјештати у споредне улице или иза зграда.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана