Улагање у механизацију услов за даљи развој "Водовода"

Јелена Танацковић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предузеће "Водовод" редовно измирује све обавезе, плате, доприносе, пореска давања, што је резултат уштеда и транспарентних јавних набавки, али је неопходно даље улагање у механизацију, без које нема даљег развоја.

Казао је ово за "Глас Српске" директор "Водовода" Предраг Дудуковић те додао да су у поступку набавке новог камиона и багера.

- Све обавезе измирујемо редовно, а плате радницима су повећане за десет одсто. То је резултат огромних уштеда и транспарентних јавних набавки. Међутим, неопходно је да обновимо механизацију, јер са оваквим средствима нема даљег развоја, те смо одлучили да набавимо нови камион и багер - рекао је Дудуковић. Додао је да ће сва ова улагања "Водовод" на годишњем нивоу коштати милион КМ.

- Имамо ситуацију да су у сектору одржавања посљедњи багер и возило купљени прије девет година. Тим средствима за рад треба да поправљамо кварове и градимо нову водоводну мрежу, што је веома тешко - истакао је Дудуковић.

Казао је да су од претходне управе "Водовода" наслиједили неколико проблема, за које је потребно вријеме како би били санирани.

- "Водовод" је 2018. године потписао уговор са Градском управом, гдје се град обавезао да све губитке у одржавању сеоских водовода надокнади "Водоводу". Међутим, тај уговор је поништен и постигнут је усмени договор по којем се уводи накнада за мјерно мјесто како би се из тих средстава финансирало одржавање сеоских водовода - рекао је Дудуковић те нагласио да је за такво стање најмање крив "Водовод".

Истакао је да су успјели да ријеше проблем недостатка радне снаге у овом сектору.

- Инфлација је почетком године додатно повећала трошкове за око пола милиона КМ. У марту је стигла одлука Уставног суда да накнада за мјерно мјесто није по Уставу, те смо морали да укинемо наплату за мјерно мјесто, што је смањило приходе за милион КМ - казао је Дудуковић и додао да је у односу на прошлу годину мањак средстава у износу од два милиона КМ.

Рекао је да "Водовод" неће повећати цијене услуга.

- Изборна је година, а било које повећање цијене довело би до различитих конотација. Стога размишљамо да се накнада за мјерно мјесто укалкулише у цијену воде. На тај начин корисник неће плаћати вишу цијену воде, а "Водовод" ће моћи даље да функционише - рекао је Дудуковић.

Нагласио је да је "Водовод" једино предузеће које није поскупило своје услуге. Дудуковић је додао да је водоводна мрежа на подручју града већ дотрајала.

- Имамо водоводне цијеви још из времена Аустроугарске и неопходно је унапређење мреже - казао је Дудуковић.

Соларни панели

Предраг Дудуковић истиче да су у току активности у вези са добијањем грађевинске дозволе за уградњу соларних панела с циљем уштеде.

- Видјели смо шансу да на тај начин смањимо трошкове електричне енергије, јер очекујемо да ће овај енергент у наредном периоду вјероватно поскупјети. Циљ је да на прољеће имамо уштеду на овој ставци, јер су наши трошкови на годишњем нивоу око три милиона КМ. Очекујемо да ћемо по том основу уштедјети између 150.000 и 250.000 КМ. Сљедећа фаза је да се панели уграде на кровове - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана