Уклоњено 30 змија из дворишта

Александар Стојановић
Уклоњено 30 змија из дворишта

БАЊАЛУКА - Врелина љета извукла је змије из њихових станишта, тако да су радници предузећа “Еко-бел” задужени за уклањање гмизавац имали 30 интервенција на подручју града.

Грађани реагују спонтано, а само помињање поскока, шарке или обичног и безазленог смука изазива страхопоштовање.

- Видјела сам само реп змије у грању на обали Врбаса и обузела ме језа. Пошти живим уз ријеку, претпостављам да је бјелоушка, али свеједно ми није било пријатно. Сама помисао на змију у мени изазива страх, без обзира на то да ли је отровна или не - прича становница Новоселије која се представила само као Хајрија.  

Директор фирме “Еко-бел” Владимир Шушњар истакао је да је  30 уклоњених змија из дворишта број сличан као и претходних година.

- Погодна станишта су каменити предјели, али и дворишта која се не косе редовно, затим тамо гдје има грађевинског отпада, те у објектима гдје се не борави редовно, као што су, на примјер, викендице - навео је Шушњар.

Додао је да грађани, у случају да уоче змију, не треба сами да предузимају кораке како би је уклонили већ да се обрате стручним лицима.

- Ове године смо имали 30 интервенција на позив грађана на самом уклањању. Има и оних који нас позивају превентивно, како бисмо спријечили да се змије настане на одређеном простору, а то радимо тако што наносимо одређене хемијске репеленте који растјерују ове гмизавце. У сваком случају, апелујемо на грађане да редовно одржавају, косе и чисте  дворишта и да у њима не задржавају грађевински отпад - рекао је Шушњар.

У Дому здравља кажу да ове године нису имали пацијената са уједом змије и да у амбулантама има довољно серума против змијског отрова.

- Главни симптоми уједа отровне змије су отицање, које се брзо шири, а могу се јавити и други симптоми, као што су мучнина, повраћање, грчеви, пролив, несвјестица. У случају уједа змије повријеђени треба да мирује како би се успорило ширење отрова по тијелу и да пије доста течности, те да по могућности изолује мјесто на којем је угризен. Сви које угризе змија треба да се јаве љекару како би примили серум - истакли су из Дома здравља.

Заштита

Из Дома здравља апелују на све грађане који иду у природу или шуму да предузму превентивне мјере како би се што боље заштитили од уједа змија.

- Једна од мјера је и квалитетна обућа, односно чизме које ће заштитити чланак, јер су уједи најчешће у предјелу стопала и чланака. Поред тога, битно је да грађани обрате пажњу и избјегавају камените предјеле - казали су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана