Уклоњена змија код вртића у Борику

Игор Пилиповић
Уклоњена змија код вртића у Борику

Бањалука - Змија виђена уз ограду вртића "Наташа" у Борику јуче је изазвала праву панику у овом дијелу града. Без обзира на то што су радници фирме "Еко-бел" уклонили безопасног смука, вијест која се брзином свјетлости проширила градом никога није оставила равнодушним.

- Нисам жељела да правим панику, али било ме је страх не само за моју већ за сву дјецу у Борику. Како сам брзо чула за змију код вртића, исто тако сам дознала да никога није угризла и да није отровница. Међутим, градске власти и људи из фирми специјализованих за уклањање змија требало би превентивно да реагују. Медији сваки дан јављају о најезди ових гмизаваца који леде крв у жилама код већине нас обичних грађана - казала је становник Борика Борка Јањић.

Једна од пролазница видјела је змију уз саму ограду предшколске установе и обавијестила запослене у вртићу.

- Дјеца нису излазила ван, а ми смо одмах обавијестили Центар за узбуњивање, а они су даље реаговали - рекла је Мира Галић из Центра за предшколско васпитање и образовање.

Из предузећа "Еко-бел" кажу да призор јесте био непријатан, али да није било потребе за паником.

- Наша екипа је уклонила безопасну змију. То је уобичајено за ово доба године и предстојеће љето. На годишњем нивоу имамо око 200 интервенција овог типа. То су најчешће змије које нису отровне. Претходних дана уклонили смо их неколико на Лаушу и у Центру - казао је директор овог предузећа Владимир Шушњар.

Истакао је да је "Еко-бел" до прије неколико година имао уговор са градом о овој врсти интервенција и да је тада било доста лакше да се изврше све потребне радње на терену.

- Сада проблем рјешавамо директно на лицу мјеста или када нас позову из Градске управе. Велики проблем стварају запуштени простори, а и неодговорни грађани који бацају смеће, шут, праве депоније, а то змијама одговара да се легу. Требало би и превентивно дјеловати, да грађани, а посебно дјеца, не би живјели у страху од змија - рекао је Шушњар.

Он додаје да не постоји фиксна цијена приликом интервенције.

- Ако само уклањамо змију на лицу мјеста, та интервенција је до 100 КМ, али ако се послије тога ради превентивна заштита, онда може бити и више - рекао је Шушњар.

Градом је јуче кружила прича да је у непосредној близини тврђаве Кастел и градске Тржнице пронађено неколико змија, од којих су двије биле отровнице - два поскока!

- Нас нико није звао да ту интервенишемо, тако да о томе не знамо ништа - казао је Шушњар оставивши овај случај само у домену кулоарских прича.

У Градској управи кажу да ће према расположивим средствима у буџету града реаговати када је у питању уклањање змија код школа и вртића.

Дом здравља

У Дому здравља Бањалука кажу да није било случајева уједа змије.

- Имамо довољне количине серума против змијског отрова, у случају да грађани потраже помоћ љекара - саопштили су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана