Уклоњен бетон и посијана трава код Јова бара у центру Бањалуке

Весна Поповић
Уклоњен бетон и посијана трава код Јова бара у центру Бањалуке

Бањалука - Комунална полиција уклонила је нелегално постављену бетонску плочу са зелене површине, коју је власник угоститељског објекта "Јова бар" у центру града намјеравао да заједно са дијелом пјешачке стазе претвори у љетну башту. Тако је у дијелу парка код Музеја савремене умјетности поново посијана трава.

Потврдио је то в.д. начелника Одјељења комуналне полиције Миленко Летић.

- У оквиру редовних контрола у суботу је утврђено да су радници, које је ангажовао власник "Јова бара", поплочали седам метара квадратних зелене површине. Пошто нису имали дозволу града за те радове, комунални полицајци су им дали законски рок од 48 часова да све буде враћено у првобитно стање, што је на крају и урађено - казао је Летић.

Казао је да ће комисија Градске управе данас изаћи на терен да утврди који је степен оштећења зелене површине и онда ће бити одлучено које мјере ће бити предузете.

- Ако процијене да је настао степен оштећења који је непоправљив ићи ћемо са пријавом Суду. У случају да утврде да није било значајних оштећења и да је довољно то што су зелену површину вратили у првобитно стање, издаћемо прекршајни налог - казао је Летић.

Додао је да је за такве ситуације предвиђена казна од 100 до 1.000 КМ за појединца и од 200 до 1.000 КМ за предузетника.

- Већина угоститеља која поставља љетне баште има потребне дозволе. Пошто долази лијепо вријеме и све више кафића ће стављати те садржаје, појачаћемо контроле на терену - рекао је Летић.

У борби против бесправне градње градска инспекција је у петак по налогу градоначелника Игора Радојичића уклонила нелегално постављене кабловске инсталације два кабловска оператера "Софт нет" и Трион тел" на Бањалучком пољу.

Координатор програма за транспорт из Центра за животну средину Тихомир Дакић је рекао да су позитивне промјене видљиве у раду градских власти, као и да су први пут у посљедњих 15 година отворени канали комуникације Градске управе са грађанима и удружењима.

- Обустављање радова испред "Јова бара", као и одлука лани да буде срушен незаконито изграђени паркинг у улици Гавре Вучковића и враћен дрворед и травњак показује да се политика унутар Градске управе мијења. Евидентно је да сва одјељења раде посао онако како је то требало одавно да буде. У граду има јако пуно проблема када је у питању урбанизација и нелегална градња у које је укључено пуно интересних група и градским властима неће бити лако. Међутим, показали су одлучност да заштите животну средину - казао је Дакић.

Контроле одлагања смећа

Пошто данас почиње акција прољећног чишћења града, Миленко Летић рекао је да ће комунална полиција појачано провјеравати да ли грађани правилно одлажу отпад.

- На располагању ће имати велике контејнере за одлагање смећа које се нагомилало током зиме - навео је Летић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана