Уклањање отпада за чистији и љепши град

Игор Пилиповић
Уклањање отпада за чистији и љепши град

Бањалука - Акција прољећног чишћења и уређења града, која ће трајати до 18. априла, почела је јуче симболичном садњом дрвета јапанске лијеске које су у дворишту Основне школе "Бранко Ћопић" у Борику, заједно засадили градоначелник Слободан Гаврановић и ученици.

- Сигуран сам да ће, учешћем у овој акцији, ђаци и сви други становници знати да цијене природу и околину у којој сви заједно живимо. Драго ми је да је акција кренула из ове школе која је прошле године освојила треће мјесто у акцији "Бирамо најуређеније" и вјерујем да ће акција бити успјешна и масовна као и сваке године - рекао је Гаврановић.

Камион "Чистоће" и "Еуро еко тима" одвозиће отпад из мјесних заједница Карановац, Српске топлице, Обилићево један и два, Старчевица, Врбања, Ада, Дебељаци, Чесма, Пријечани,  Крупа на Врбасу, Рекавице, Крмине, Агино Село, Бочац, Љубачево, Стричићи, Павићи, Доња Кола, Кола, Голеши, Чокорска поља до 8. априла. У осталим мјесним заједницама одвоз смећа планиран је од 5. априла до завршетка акције. Грађани треба да донесу отпад на контејнерска мјеста гдје ће бити покупљено.

Додао је да је циљ акције поред уклањања отпада и чист град за 22. април када ће бити обиљежена 71. година од ослобођења у Другом свјетском рату.

- Сврха прољећне акције је да се прикупи и изнесе што више крупног отпада, старих ствари као и другог смећа који угрожава нашу животну средину, изузев грађевинског, чији одвоз није предвиђен овим активностима - казао је Гаврановић.

Према његовим ријечима како би град био још љепши за 5. април предвиђен је почетак традиционалне акције "Бирамо најуређеније".

- Циљ је да ангажујемо велики број грађана и надам се да ћемо акцију спровести успјешно. Вјерујем да овим и сличним акцијама мотивишемо људе да уређују своја дворишта и животне просторе и да сви полако постајемо свјесни значаја ових акција и онога што чинимо учествујући у њима - поручио је Гаврановић.

Ученици

Ученици Основне школе "Бранко Ћопић" извели су приредбу којом су још једном указали на значај екологије.

- Град треба да чувамо и без смећа он ће бити још љепши. Наша школа подржава град тако што садимо цвијеће по школском дворишту и уређујемо га - рекла је ученица  Катарина Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана