УКЦ: Урађен компликован хируршки ортопедски захват

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Хируршки тим Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске извео је компликовану операцију стопала код седамдесетогодишњег пацијента, који је приликом пада са бацикла задобио тешку повреду скочног зглоба, саопштено је данас из УКЦ Републике Српске

У саопштењу се наводи да је пацијент при паду са бицикла задобио повреду талуса - скочне кости и да је иницијално хируршки збринут. "Због сложености повреде након неколико дана скочна кост се морала одстранити, што је пацијенту проузрокавало немогућност ослањања на ногу и обављања свакодневних активности", истиче се у саопштењу.

Из УКЦ додају да су ове повреде веома ријетке и непоходно их је збринути компликованим оперативним захватом тибиоцалцанеална артродеза фибуларним графтом, методом по Илизарову и да представљају велики изазов за хирурга. "Циљ овог оперативног захвата је срастање тибије голењаче и петне кости уз фибуларни графт који дође као остеоиндуктор. На тај начин омогућен је пацијенту ослонац на ногу као и побољшање животног квалитета", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а наглашавају да је пацијент био на два контролна прегледа послије оперативног захвата, врло је задовољан што се вратио свакодневним активностима и старом начину живота, што је хируршком тиму Клинике за ортопедију и трауматологију и највећа професионална сатисфакција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана