УКЦ Српске: Урађен компликовани оперативни захват

Srna
Foto: gs

БАЊАЛУКА- Хируршки тим Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске обавио је у Бањалуци компликовани оперативни захват - транспедикуларну стабилизацију кичменог стуба са аугментацијом цементом у преломљени пршљен /вертебропластика/, а предност овог начина лијечења је ранији опоравак и смањена могућност колапса пршљенског тијела.

"А самим тим и неуролошког дефицита и враћање пацијента свакодневним животним активностима", саопштено је из УКЦ-а и истакнуто да ова метода до сада није изведена у овој здравственој установи.

У саопштењу се наводи да је повреда настала код пацијента чији су иницијали А.Д. /57/ код кога је приликом пада настао патолошки прелом првог лумбалног пршљена.

Након урађене дијагностике утврђена је стеноза спиналног канала и могућност колапса пршљена са посљедичном параплегијом. Из УКЦ-а додају да је оперативни захват протекао уредно, а постоперативни опоравак пацијента протиче без неуролошког дефицита.

Хируршки тим који је извео оперативни захват чинили су љекари Никола Бојић, Милош Јамеџија, те анестезиолози Наташа Мандић и Драгана Агић, као и инструментар Дајана Иџан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана