УКЦ Српске: Први пут урађена лапароскопска ресекција желуца код пацијената са карциномом

ГС
УКЦ Српске: Први пут урађена лапароскопска ресекција желуца код пацијената са карциномом

Специјалиста опште и роботски асистиране хирургије из болнице "St. Elizabeth Health Center" из Охаја Игор Милошевић посјетио је Универзитетски клинички центар Рпублике Српске и извео пет операција заједно са тимом УКЦ.

Данас су љекари УКЦ Српске заједно са доктором Милошевићем извели двије лапароскопске ресекције желуца код пацијената са карциномом желуца, што је први пут да се таква операција изводи у Републици Српској.

Јуче је доктор Милошевић заједно са хируршким тимом из Клинике за општу и абдоминалну хирургију на челу са доктором Гораном Јањићем извео три лапароскопске операције хијаталне херније (желучане киле).

Тим Клинике за анестезију и интензивно лијечење водио је доктор Владимир Мрђа.

- Приликом ових хируршких захвата по први пут у региону су се користиле специјалне биолошке мрежице. Такође, по први пут се користила и ЛИНX процедура као једна од најиноватнијих процедура којом се поставља магнетни прстен који регулише рефлукс, односно враћање желучаног садржаја у једњак - наводе из УКЦ.

Посјета доктора Игора Милошевића још један је од показатеља да су континуирана едукација медицинских професионалаца и стицање нових знања и вјештина приоритет Пословодства УКЦ Републике Српске све у циљу пружања што квалитетнијих услуга нашим пацијентима

- Након одсањаног европског сна, сада сањамо амерички сан. Пресрећан сам што је уважени колега др Милошевић рекао да имамо одличне сале и опрему, а што је најбитније одличне љекаре. Свјестан сам да можемо и морамо боље и с тим циљем је данас овдје са нама уважени колега који је заједно са нашим љекарима оперисао наше пацијенте и пренио своје знање нашим љекарима. Договорили смо сарадњу да Милошевић и убудуће долази у УКЦ Републике Српске, а и да се нашим љекарима омогући одлазак у САД ради додатне едукације, а све у циљу унапређења здравља становника Републике Српске - рекао је  Ђајић.

Каже да са поносом може да каже да су они у УКЦ Републике Српске регионални лидери када су у питању операције желучаних кила и операције ресекције желуца код пацијената са малигним болестима.

- Јуче смо по први пут у региону урадили три операције желучане киле користећи посебне биолошке мрежице и један посебан магнетни прстен – ЛИНX што представља најиновативнију методу. Данас смо по први пут урадили лапароскопску ресекцију желуца код пацијента са карциномом. Захваљујем се др Милошевићу на подршци и на плодној будућој сарадњи. Др Милошевић се бави роботском хирургијом као апсолутним трендом у минимално инвазивној хирургији и сигуран сам да ћемо уз његову подршку и ми поћи тим путем - рекао је Горан Јањић.

Захвалио се на прилици да помогне и пружим подршку колегама.

- Доктор Јањић је феноменалан хирург. Овдје је све на врхунском нивоу. Свој тим када бих довео овдје видјели би да нема никакве разлике у условима у операционим салама. Користимо исте инструменте и камере. Радимо одлично као тим. Операције су комплексне али се пацијенти брзо опорављају - рекао је доктор Игор Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана