УКЦ Српске прати свјетске трендове из области кардиологије

ГС
УКЦ Српске прати свјетске трендове из области кардиологије

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да ова здравствена установа прати свјетске трендове из области кардиологије, те да Пејсмејкер центар и Клиника за кардиологију имају максималну подршку УКЦ-а.

Ђајић је, поводом обиљежавања 30 година од прве уградње трајног пејсмејкера у УКЦ-у и у Републици Српској, поручио да је Пејсмејкер центар данас опремљен најсавременијом опремом, те да у њему ради искусно и стручно медицинско особље.

- Наше опредјељење је набављање нових апарата и усавршавање медицинског особља - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић честитао је јубилеј запосленима на Клиници за кардиологију и Одјељењу за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма, уз поруку да је потребно наставити са усавршавањем и растом здравственог система у будућности.

- Пејсмејкер центар је почео малим корацима, а сада имамо интервентну салу за електрофизиологију срца, уграђујемо најсавременију опрему и континуирано радимо на развоју кадра - истакао је Шеранић.

Шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма Драган Унчанин навео је да је у протеклих 30 година успјешно уграђено више од 5.500 пејсмејкер апарата.

- Наш Центар је одувијек пратио модне трендове и уводили смо и нове технологије на задовољство наших пацијената - рекао је Унчанин.

Начелник Клинике за кардиологију Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да су у протеклим годинама направљени драматични искораци у свим областима кардиологије.

Према њеним ријечима, цијели тим запослених на УКЦ-у стоји иза таквих резултата, који се истичу и на пољу научног доприноса.

- Ми смо не само референтна установа за Републику Српску, него и наставна база Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и имамо капацитет да понудимо и наставу и науку и струку што показује долазак страних студената на наш факултет - појаснила је Прерадовићева.

Она је додала да се нада да ће у наредном периоду бити настављено са истим залагањем и интензитетом рада.

Пејсинг у Бањалуци има традицију од 1976. године, а званично отварање Пејсмејкер центра у овој установи било је 1998. године.

У Пејсмејкер центру угради се око 350 пејсмејкера годишње и он представља један од најреспектабилнијих центара у региону када је ријеч о модерној кардиологији.

Од 2018. године Одјељење за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма располаже и савременом салом за интервентну електрофизиологију срца.

Имплантирају се најсавременији типови пејсмејкера, кардио-вертер дефибрилатора /ИЦД/, ресинхронизациони пејсмејкери /ЦРТ-П, ЦРТ-Д/, луп рикодер системи /loop recorder system/, те специјална врста пејсмејкера, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана