УКЦ Српске: Почео курс ултразвука за примјену у хитној и интезивној медицини

СРНА
УКЦ Српске: Почео курс ултразвука за примјену у хитној и интезивној медицини

БАЊАЛУКА- У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске данас је почео дводневни основни курс ултразвука за 15 полазника за примјену у хитној и интензивној медицини, а предавачи су чланови Удружења “Винфокус” из Словеније.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је ова здравствена установа, како каже, први интернационални колектив у БиХ у који долазе стручњаци из цијелог свијета да едукују запослене.

“Истовремено и велики број запослених у УКЦ-у је на разним едукацијама у Европи и свијету”, рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је циљ да запослени у Угрентном центру што прије савладају технику брже дијагностике обољења. “То је и предуслов да можемо лијечити и најтеже пацијенте који долазе у Ургентни центар и интензивне јединице”, рекао је Ђајић.

Начелник Ургентног центра Славица Зељковић навела је да је едукација обухватила не само љекаре и медицинске техничаре из овог центра, већ и све љекаре у УКЦ-у који дежурају и учествују у збрињавању пацијената.

“Едукацијом су обухваћени љекари који раде реанимације и збрињавају најтеже пацијенте, гдје је сваки минут важан за исход лијечења”, рекла је Зељковићева и додала да је за УКЦ ово нови концепт дијагностике тих пацијената.

Предсједник Љекарског удружења “Винфокус” Словенија Витка Вујановић рекла је да је планирано да сарадња буде дуготрајнија, те да помогну колегама у УКЦ-у. Начелник Ургентног центра у Марибору Грегор Просен рекао је да је овај вид дијагностике уобичајен у свијету, те да љекари у УКЦ-у уче о томе како би спроводили свјетске стандарде у тој области.

“Надам се да ћемо наставити сарадњу те да ће квалитет бриге за најтеже пацијенте бити на свјетском нивоу”, рекао је Просен. “Винфокус” /Њорлд Интерацтиве Нетњорк Фоцусед Он Цритицал Ултра Соунд/ је свјетска интерактивна мрежа, која је усмјерена на примјену и развој “Поинт оф кер” прегледа ултразвуком ради ефикаснијег збрињавања и лијечења животно угрожених пацијената. Курс је организован под покровитељством руководства УКЦ-а, а наредни је планиран за 10. и 11. децембар и на њему ће учествовати још 20 љекара из УКЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана