УКЦ: Престижно признање из Америке - доказ да грађани Српске имају врхунску здравствену заштиту

Срна
УКЦ: Престижно признање из Америке - доказ да грађани Српске имају врхунску здравствену заштиту

БАЊАЛУКА- Признање за изузетан допринос развоју интензивне медицине које је Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске добио од Америчког удружења интензивиста и Америчког колеџа за интензивну медицину доказ је да становништво Српске има врхунску здравствену заштиту, рекао је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Ђајић је истакао да је престижно признање из Америке које је додијељено Клиници интензивне медицине за нехируршке гране и начелнику ове клинике Пеђи Ковачевићу доказ да Српска има здравствену установу која може стати раме уз раме са европским и свјетским у којима се примјењују најсавременији дијагностички и терапијски принципи.

"Ово је још један примјер да је УКЦ Српске кадровски, организационо и стручно постао препознатљива здравствена установа, не само у регионалним, него и у свјетским оквирима", рекао је Ђајић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Ковачевић је рекао да је поносан и привилегован јер је добио тако престижно признање, те истакао да је то велики напредак за здравствени систем Српске.

"Било какво признање у здравственом систему није заслуга само једног човјека, него свих полуга здравственог система заједно", рекао је Ковачевић. Он је истакао да му је посебна част јер је једини на простору бивше Југославије који је добио признање од Америчког колеџа за интензивну медицину.

Оснивање прве нехируршке интензивне његе у УКЦ Републике Српске 2008. године представљало је први корак у развоју интензивне медицине као медицинске гране /интенсиве царе медицине - за конзервативне гране/ у Бањалуци и БиХ.

Америчко удружење интензивиста и Амерички колеџ за интензивну медицину сваке године додјељују признање и звање - Fellow of American College of Critical Care Medicine /FCCM / за изузетан допринос развоју интензивне медицине, не само на територији Америке, него и цијелог свијета.

За добијање оваквог признања оцјењују се доприноси, али не само за директно лијечење критичних пацијената, него и у едукацији, развоју знања, вјештина и популаризације интензивне медицине уопштено, као и за научно - истраживачки рад из ове области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана