Угоститељи у пјешачкој зони надају се додатној помоћи града

Јелена Танацковић
Угоститељи у пјешачкој зони надају се додатној помоћи града

БАЊАЛУА - Град је због реконструкције дијела пјешачке зоне у ужем језгру забранио пролаз пјешацима овим иначе прометним шеталиштем, чиме су угоститељи изгубили муштерије, јер нису могли доћи до њих, а Градска управа је издвојила 140 хиљада марака како би се ублажило мањак пазара.

Власници локала истичу да се надају додатној помоћи јер су им поменути радови усред љетне сезоне донијели велике губитке.

Реконструкција дијела шеталишта на потезу на којем се налазе угоститељски објекти, између зграде Банског двора и парка код зграде Народног позоришта РС, почела је у априлу ове године. Том приликом најављено је да је рок за завршетак радова шест мјесеци.

Радови трају цијело љето, а ових дана отворен је реконструисани дио шеталишта. Град Бањалука је издвојио субвенције за угоститеље чији је рад отежан због реконструкције пјешачке зоне надокнадом доприноса запослених у угоститељским објектима који се ту налазе.

Један од угоститеља који се налази у близини Народног позоришта РС каже да планиране субвенције нису довољне.

- Искрено се надам да ће нам град изаћи у сусрет и имати обзира да надокнади губитке. Иако нисмо скроз незадовољни, трошкови су огромни и тешко смо задржали радну снагу јер нисмо имали довољно посла - рекао је један од угоститеља и додао да су губици велики, али се надају да ће реконструкцијом шеталишта надокнадити изгубљено.

Са тим је сагласан и власник кафеа и ресторана “Ревизор” Гаврило Керкез, који каже да се угоститељство нашло у тешкој ситуацији, а да је ово само био још један ударац.

- Створило нам је додатне проблеме, али вјерујемо да ће ново рухо града привући Бањалучане и све туристе да кафу поново пију у нашим баштама - казао је Керкез.

Савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало истакла је да је у плану да се од централне зоне града направи једна потпуно нова разгледница, те је у том правцу усвојено идејно рјешење изгледа самих башта угоститељских објеката.

- Сам изглед башта биће једнообразан и подразумијеваће исти изглед тенди и жардињера. Када је ријеч о положају башта, оне су пројектоване тако да омогуће највећи број мјеста за сједење за све угоститеље по принципу да су дјелимично одвојене од самих зграда, а дјелимично је ослобођен и средишњи простор, односно шеталиште, на којем се, између осталог, налази тактилна трака за слобовиде и слијепе особе - објаснила је Шукало.

Пјешачка зона

Са отварањем пјешачке зоне почиње постепено уређење централне локације у граду у складу са новим идејним рјешењем.

- Наш дугорочни циљ је да овај простор буде испуњен садржајима, почевши са новогодишњим празницима и зимским маркетом, што ће омогућити боље резултате рада привредним субјектима који ту послују, али и више садржаја за све наше посјетиоце и суграђане - рекла је Милада Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана