Угашена расвјета у Бањалуци

Срна
Угашена расвјета у Бањалуци

Бањалука - Бањалука и ове године учествује у глобалној акцији "Сат за планету Земљу" гашењем свјетла на згради Градске управе и објектима у ужем центру града, јер је употреба енергије на ефикаснији начин и развој њених одрживих извора данас еколошки и привредни императив, рекла је замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић.

"Бањаука је међу првим локалним заједницама у БиХ потписала Споразум градоначелника о смањењу емисије угљен диоксида за 20 одсто до 2020. године.

Немамо резервну планету и морамо се потрудити за њено очување током цијеле године, а ова и сличне акције да нам буду подстицај и мотив", рекла је Бркићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је град суфинансирао, и у сарадњи са донаторима реализовао, неколико пројеката чије су активности биле усмјерена на подизање знања и свијести о енергетској ефикасности грађана, успостављање система праћења потрошње енергената у јавним установама на подручју града и израду прелиминарних енергетских прегледа.

"Град је учествовао и у другим пројектима кроз које су дефинисане приоритетне области за унапређење енергетске ефикасности. Два пута до сада организована је манифестација жЕнергетски даниж чији је циљ била промоција енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије, као и подстицање сарадње приватног и јавног сектора у овим областима", додала је Бркићева.

Она је најавила да је и ове године планирано одржавање те манифестације, а буџетом града Бањалука планирана је реализација и других активности као што је израда енергетског прегледа за зграду Градске управе, подршка пројектима за јачање енергетске ефикасности, гдје постоји могућност да се иде на суфинансирање фасада на стамбеним објектима, те израда Студије снимања комплетне јавне расвјете на подручју Бањалуке.

"Планирано је и увођење енергетског менаџмента у градску управу, а од Савеза општина и градова Српске бесплатно смо добили на кориштење софтверску апликацију ENMASOFT чија је вриједност 60.000 евра и која ће нам помоћи у испуњавању законске обавезе, односно увођењу Е-менаџмента у градску управу", додала је Бркићева.

Према њеним ријечима у току је израда, односно ажурирање старог Акционог плана који ће дефинисати и спровођење мјера ефикаснијег кориштења енергије, чиме се битно унапређује одрживи развој локалне заједнице.

Град Бањалука осму годину заредом подржава акцију "Сат за планету Земљу" која је организована вечерас од 20.30 до 21.30 часова када су искључена свјетла на згради Градске управе, Културног центра Бански двор, Музичком павиљону Парка "Петар Кочић", као и на објектима Музеја савремене умјетности Републике Српске , "Пошта Српске" и "Електрокрајине", али и јавна расвјета у Улици Веселина Маслеше и у дијелу Улице Краља Петра првог Карађорђевића.

"Сат за планету Земљу" највећа је глобална волонтерска акција чији је циљ да укаже на неопходност борбе против климатских промјена, те да предочи на који начин је могуће предузети нешто у вези са ублажавањем климатских промјена и очувања ресурса на планети Земљи.

Акција је први пут на глобалном нивоу одржана 2008. године, а организује је Свјетска организација за заштиту природе.

Прошле године акцију је подржало више од 7.000 градова из 160 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана