Удружењу “Четири плус” потребна помоћ: Припремају 800 пакетића за дјецу из вишечланих породица

 Јана Кезић
Удружењу “Четири плус” потребна помоћ: Припремају 800 пакетића за дјецу из вишечланих породица

`БАЊАЛУКА - Дани даривања све су ближе, а у Удружењу породица са четворо и више дјеце “Четири плус” почело је прикупљање никољданских, новогодишњих и божићних пакетића. Позвали су све људе великог срца да помогну у остварењу циља, да прикупе најмање 800 пакетића за малишане.

Предсједник овог удружења Јован Радовановић рекао је за “Глас Српске” да им се већ јављају поједини донатори.

- Многи желе да остану анонимни. Највећи број пакетића очекујемо од Хуманитарне организација “Адра” из Њемачке, која има представништво у БиХ. Чланови ове организације учествовали су и раније у нашим акцијама прикупљања пакетића - рекао је Радовановић.

Додао је да помоћ и подршку у акцији очекују и од домаћих институција и привредника.

- Сви они који жели да помогну, слаткише, играчке или готов пакетић могу да донесу лично у просторије удружења, у улици Петра Рађеновића 25 - казао је Радовановић.

Тренутно су се, како каже, базирали на акцију прикупљања пакетића и пакета хране.

Појаснио је да би породицама са четворо дјеце требало да да буде помогнуто на системски и уређен начин, а не једнократном помоћи.

- Потребнија су трајна законска рјешења кроз институције. У Бањалуци смо у протеклом периоду остварили доста права и веома смо поносни на то - рекао је Радовановић.

Како је рекао, бесплатан превоз, уџбеници, стипендије за средњошколце и студенте, бесплатан вртић, подршка при стамбеном збрињавању те израда Закона о мајци, само су неке од погодности.

С обзиром на то да је до краја године остало мање од мјесец дана, Радовановић каже да је ово била одлична година за удружење, праћена многим успјесима.

- Постигли смо доста, али увијек можемо више и требамо више. Тежимо ка томе да наши чланови заиста имају користи од удружења - рекао је Радовановић.

Додао је да тренутно имају око 850 регистрованих породица са четворо и више дјеце. Број чланова у удружењу, како каже, повећава се из године у годину.

Приједлог

Јован Радовановић је истакао да чињеница да су из градске касе за чланове повукли више од два милиона КМ, говори много тога.

- Оно на шта смо посебно поносни и што бисмо издвојили, то је помоћ од 750 КМ коју је одобрио предсједник Републике Српске Милорад Додик за незапослене мајке, а новина је да ће им бити уплаћивани и доприноси - казао је Радовановић.

Недавно су, како додаје, упутили и приједлог да се ова подршка односи на све мајке из породица четворо и више дјеце, не само незапослене.

- То би била права пронаталитетна политика и крупнији корак за унапређење права ових породица - рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана