Удружење жена “Дуга” његује љепоте традиције

Катарина Шапоња
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Његујући љубав према традицији Хуманитарно удружење жена “Дуга” већ четврту годину организује Малу школу змијањског веза која почиње 1. јула, а завршава се 25. августа.

Пројекат је намијењен дјеци од осам до 15 година како би на креативан начин искористили слободно вријеме на школском распусту, те научили технику израде змијањског веза и подсјетили се на културно насљеђе и традицију. Сви школарци који желе да науче ову технику веза, моћи ће то у Етно-кући “Дуга” понедјељком и сриједом од 18 до 19.30 часова.

- У склопу пројекта полазници ове школе посјетиће Музеј Републике Српске, Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске, те Културни центар Бански двор - казали су из “Дуге”.

Како кажу, сазнаће такође и многе занимљиве чињенице које се односе на локалну историју и традицију, али и шта је то емпатија и како бити хуман.

Чланица и организаторка “Дугиних” активности Вера Стефановић казала је да ће полазнике ове школе учити технику покрстице, јер је покрстица основни бод змијањског веза.

- По завршетку пројекта све рукотворине настале код нас биће на хуманитарној продаји, а прикупљена средства биће намијењена Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра”  из Бањалуке - рекла је Стефановићева.

Истиче како је Малу школу змијањског веза до сада завршило 65 ученика, а на самом почетку, у јулу 2021, имали су само девет полазника.

- Већ наредне године имали смо 27 полазника, док је прошле тај број дошао до 30, а ми смо задовољни одзивом наших  суграђана и радујемо се почетку овогодишње Мале школе - казала је она.

Осим чланица “Дуге” са полазницима ће радити и инструктори-асистенти, а то су полазници из ранијих година који, осим што су добро савладали змијањски вез, знају своје знање да пренесу на нове генерације.

- Један број старијих полазника из претходних година сарађује у Креативном тиму Мале школе змијањског веза са чланицама “Дуге”, гдје везови из школе постају готове рукотворине као што су везови у раму, огрлице, привјесци, обиљеживачи, те појасеви - истакла је Стефановићева.

Како каже, популарност змијањског веза нагло је порасла  након што је 2014. године уврштен на УНЕСКО-ову листу свјетске нематеријалне културне баштине.

- Интересантно је да су прво страни туристи почели да траже рукотворине са змијањским везом јер су жељели да купе нешто што је на УНЕСКО-овој листи, а послије и домаћи туристи - рекла је Стефановићева и додала да је тада знатно повећано интересовање за овакве курсеве и радионице.

Истиче да је на простору БиХ змијањски вез сигурно један од најспецифичнијих везова који се од осталих издваја богатом орнаментиком и техникама израде. 

- “Дуга” у току године организује курсеве и радионице змијањског веза за све генерације, од најмлађих до најстаријих суграђана. Посебно смо поносни на велики број дјеце и младих које желе да науче технику израде змијањског веза - казала је Стефановићева.

ПРИЈАВЕ

Из Удружења “Дуга” кажу да заинтересовани могу још сутра да се пријаве.

- Ако желите да ваше дијете похађа Малу школу змијањског веза, можете га још сутра пријавити поруком путем вибера на телефон 065/176-599 или лично у Етно-галерији “Дуга”, Српска 14. Од података је потребно да доставите: име и презиме дјетета, годину рођења, назив школе коју дијете похађа, те број телефона родитеља - саопштили су из овог удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана