Удружење жена "Дуга": Дјеца уче о змијањском везу, насљеђу и хуманости

Сара Бојанић
Удружење жена "Дуга": Дјеца уче о змијањском везу, насљеђу и хуманости

БАЊАЛУКА - Вјештине израде змијањског веза, значај културног насљеђа и традиције, живот и дјело Петра Кочића, само су дио онога о чему уче најмлађи полазници "Мале школе змијањског веза" коју организује Хуманитарно удружење жена "Дуга".

У том удружењу истичу да радионице нису усмјерене само на орнаменте змијањског веза, него школарци уче и о хуманости и емпатији, које је, како кажу, веома важно дјеци усађивати одмалена.

Радионице "Мале школе змијањског веза", које трају до 24. августа, одржавају се у Етно-кући "Дуга" и бесплатне су за све учеснике.

- Овај пројекат финансира "Дуга" властитим средствима, уз несебичну помоћ наших чланица које га воде - појаснили су из овог удружења.

Истичу да ће полазници ове школе имати прилику да савладају неколико техника.

- С обзиром на то да је ријеч о змијањском везу, планирано је да ученици, између осталих, савладају технику покрстице, која је основна за израду тог веза - наводе из удружења.

Осим тога дјеца ће учешћем у овим радионицама учинити и добро дјело.

- Новац прикупљен продајом дјечијих рукотворина и ове године биће уплаћен за хуманитарне сврхе - нагласили су из "Дуге".

"Мала школа Змијањског веза" осмишљена је прошле године и била је искључиво намијењена дјеци од осам до 12 година.

- Лани су постигнути изузетни резултати, тако да смо ове године одлучили да ову радионицу организујемо за дјецу од осам до 15 година. Њих 24 своје радове изложиће 27. августа на манифестацији поводом 57. "Кочићевог збора" - нагласили су у удружењу.

Бранкица Новаковић, мајка двију полазница "Мале школе змијањског веза", истиче да је значај ове радионице вишеструк.

- Вез није нимало лак, али је за дјецу изузетно користан и значајан, не само због културног насљеђа већ и због моторике и других вјештина - истиче Новаковићева.

Према њеним ријечима, поред израде самог веза, ове године дјеца су укључена у многе друге активности.

- Написали смо пјесму о змијањском везу, које су дјевојчице научиле и дијалошки изнијеле, а то је само једна од ствари којом ће бити обиљежен овогодишњи "Кочићев збор" - поручила је Новаковићева.

Змијањски вез се налази на УНЕСКО-овој листи свјетске нематеријалне културне баштине од 2014. године као прво нематеријално добро из БиХ.

"Радост живота 65+"

Пред Удружењем "Дуга" је и пројекат "Радост живота 65+", који ће почети 5. септембра.

- Ријеч је о пројекту који организујемо већ двије године и веома је важан за наше суграђане треће животне доби, јер им пружа могућност да своје слободно вријеме проведу на креативан начин, у пријатном окружењу, дружећи се и учећи нешто ново – поручили су из "Дуге".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана