Удружење „Заједно“: Чувајмо ментално здравље, једнако је важно за све

ГС
Удружење „Заједно“: Чувајмо ментално здравље, једнако је важно за све

БАЊАЛУКА - Удружење „Заједно“ једино је активно удружење у Републици Српској, а међу ријетким сличним удружењима у БиХ, које заступа интересе особа са менталним проблемима, а заједници указује на значај њихове интеграције.

- Ако сте удружење које заступа особе са менталним проблемима, једну од најмаргинализованијих група лица у породици особа са инвалидитетом, оне за које неко мисли да их се треба клонити и да су њихови капацитети за живот угашени, онда сте кренули „путем којим се рјеђе иде“, путем препрека и изазова. Удружења са истом мисијом, која је Удружење „Заједно“ основало 2012. у осам локалних заједница Републике Српске, пројектом „Стварајмо нове ресурсе“, финансираним средствима Владе Швајцарске, данас су пред гашењем, или су већ угашена - казала је менаџер пројекта „Заговарајмо заједно“ Анђелија Поповић.

Додала је да су свјесни да се свако може суочити са менталном болешћу или животном ситуацијом која зна бити „окидач“ за менталну болест.

- Додатни проблем је што су особе обољеле од менталних болести посебно обиљежене, а о њима се као о срамоти нерадо прича и у породици, јер су  менталне болести су још један од највећи табуа - каже Поповићева.

Због протеклог рата и периода транзиције, додала је она, БиХ се може препознати као земља са повећаним ризицима по ментално здравље у којој постојећи ресурси за заштиту менталног здравља не могу у потпуности одговорити потребама становника.

. Обесхрабрује неосјетљивост контекста по питањима која се односе на заштиту менталног здравља и заштиту ментално обољелих, али и непосвећеност у провођењу донесених политика и стратегија које се односе на квалитетнију заштиту менталног здравља и заштиту људских права ове популације - рекла је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана