Удружење “Кербер” поново на старој локацији: Бољи услови за напуштене животиње

Александра Тодоровић
Удружење “Кербер” поново на старој локацији: Бољи услови за напуштене животиње

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Кербер”, које се стара о напуштеним животињама, након више од двије године вратило се на стару локацију како би наставило хуману мисију, а то је помагање и збрињавање повријеђених, напуштених и болесних животиња.

Из удружења су казали за “Глас Српске” да већ 11 година настоје да остваре циљ, а то је да у граду не буде напуштених животиња.

- Претходне двије и по године смо активности обављали у тешким условима, јер нисмо имали простор за рад. Сада смо се вратили на стару локацију на Раковачким барама, измирили смо дугове, те кренули у акцију уређења и санације простора - рекли су из удружења.

Додали су да им за активности свака донација и помоћ значи много те позвали људе добре воље да им помогну.

- Удружење се годинама стара о напуштеним животињама кроз активности склањања повријеђених и болесних животиња са улица, борбом за права животиња, подизањем свијести грађана о значају бриге о животињама, а настојимо и да станемо у крај искоришћавању паса и мачака у нехумане сврхе - рекли су из удружења.

Додали су да суграђани могу помоћи новчаним донацијама, поклањањем хране, дијељењем објава на друштвеним мрежама, пружањем привременог смјештаја или волонтирањем у прихватилишту.

- Задовољни смо подршком грађана коју имамо од самог почетка. Годинама се боримо са проблемом напуштених животиња, а пандемија узрокована вирусом корона није значајније утицала на њихов број - кажу у удружењу.

Истакли су да им највећи проблем представљају финансије, јер су прегледи код ветеринара скупи, а тренутне донације не могу да покрију све трошкове.

- Свакодневно се сусрећемо са стресним ситуацијама, ужасним призорима као што су заклане животиње, упуцане, рањени и тешко занемарени пси - нагласили су из удружења и апеловали на суграђане да покажу више толеранције према напуштеним животињама.

Из удружења савјетују грађанима да напуштеној животињи дају воде и да је нахране јер, како кажу, оне нису агресивне и неће нападати уколико не осјете да човјек хоће да је повриједи.

- Волите животиње. Удомите неку напуштену животињу, нахранићете сопствену душу и добићете пријатеља за цијели живот, јединог правог пријатеља који ће вас вољети више него себе - поручују из “Кербера”.

Раковачке баре

Удружењу грађана “Кербер” раније је било наложено је да се исели са локације на Раковачким барама уз образложење да предметно земљиште користе без потписаног уговора о коришћењу земљишта и боксова са градом.

- Актуелна администрација поштује оно што удружење и људи који су у њему окупљени раде, зато желимо омогућити удружењу “Кербер” да буде на својој ранијој локацији - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана