Удружење глувих и наглувих организовало радионице и дружења одвлаче од проблема

Катарина Шапоња
Удружење глувих и наглувих организовало радионице и дружења одвлаче од проблема

Сликање, плетење, хеклање, излети и дружења уз друштвене игре одличан су начин да се глувим особама трећег животног доба скрене пажња са свакодневних проблема и да се лакше укључе у друштвену заједницу.

Управо то је и циљ радно-окупационих радионица у оквиру пројекта “Клуб за здраво старење”, који реализује Удружење глувих и наглувих регије Бањалука уз подршку Градске управе.

Из удружења наводе да имају 182 члана те да их већ дуго укључују у пројекте сличне овом, али тренутни циљ им је брига о глувим особама трећег животног доба кроз радионице које ће бити одржаване два пута седмично.

- Почели смо са ликовном радионицом гдје је тема била “Сјећања из дјетињства” кроз акварел технику. Помоћу киста и боја вратили смо наше чланове у безбрижност дјетињих дана - истакли су из удружења.

Како кажу, у плану су дружења уз друштвене игре те радионице ручних радова попут хеклања и плетења, гдје ће се жене више пронаћи.

- Теме радионица бирамо на основу њихових жеља, јер и мимо пројеката они имају дружења која организујемо у просторијама удружења, тако да смо увијек у дослуху с њима и оним што би они вољели да раде - појаснили су у удружењу.

Према њиховим ријечима, сви чланови се највише радују излету у природи, гдје ће имати такмичења у пикаду и у шаху.

- Када је ријеч о одзиву, то је са старијом популацијом непредвидиво због здравственог стања те се зна десити да дође до изостанака. Неки дођу и ураде колико могу, док други дођу због информисања које им пружамо посредством знаковног преводиоца - рекли су у удружењу.

Према њиховим ријечима, радионице су планирали за 20 чланова, али је интересовање веће па ће се потрудити да укључе све који желе да учествују.

- Као завршна активност пројекта биће изложба која је планирана у новембру у Уудружењу, гдје ћемо представити стваралаштво глуве заједнице - закључили су они.

Додају да су овакви пројекти врло значајни, а циљ им је да сачувају преостале психофизичке потенцијале чланова трећег животног доба и позитивно дјелују на квалитет њиховог живота кроз садржаје из области информативно-комуникационих, радно-окупационих, културно-забавних и спортско-рекреативних активности. 

- Потребно им је скренути мисли од свакодневних проблема, али и укључити их у друштвену заједницу и створити осјећај да доприносе друштву - саопштили су из удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана