Удружења раде оно што не могу ни град ни држава

Илијана Божић
Удружења раде оно што не могу ни град ни држава

Бањалука - За спровођење 29 пројеката цивилног сектора, односно удружења грађана из градског буџета биће издвојено више од 122.000 КМ.

 

 

 

Уговоре о реализацији пројеката јуче је представницима изабраних удружења уручио градоначелник Игор Радојичић, истичући да је рад цивилног сектора од изузетног значаја за Бањалуку и њене грађане.

- Удружења грађана су партнери града и могу да ураде много тога што не ради ни Градска управа, ни држава ни приватни сектор и због тога је изузетно важно да имамо активно и развијено цивилно друштво. Путем овог позива град ће суфинансирати пројекте из бројних области, од унапређења положаја особа са инвалидитетом, бриге за старе, економског оснаживања жена, образовних програма за дјецу у ризику, па све до друштвеног предузетништва - нагласио је Радојичић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић истакао је да су пројекти одабрани на основу претходно расписаног јавног позива за суфинансирање.

- Поред тога, са Градском развојном агенцијом организовали смо и обуку за писање пројеката с циљем да пројекти буду што квалитетније написани, а касније и реализовани - навео је Станић.

Максималан износ средстава која су добила поједина удружења је 11.000 КМ, а минималан 1.000 КМ.

Највећи број пријављених пројеката, чак десет, односи се на унапређење положаја лица са инвалидитетом. Такође, веома је значајно да ће седам удружења добити подршку у спровођењу програма којима ће бити реализована брига о породици, дјеци којој пријети ризик од друштвено неприхватљивог понашања, те програма заштите права дјеце у контакту са законом. Захваљујући додијељеним средствима пет организација имаће могућност да оствари пројекте којима ће бити побољшана брига о ветеранима, односно лицима трећег животног доба.

 

Дистрофичари

Средства за реализацију предложеног пројекта добило је, између осталих, и Удружење дистрофичара, чији је представник Радован Ристић указао да је град Бањалука, поред суфинансирања ових активности, подржао њихов рад и у логистичком смислу будући да им је обезбијеђен и простор за рад удружења.

- Такође, преко нашег удружења град организује и ванлинијски превоз за лица са инвалидитетом као и сервис персоналне асистенције који користи 35 особа. Овога пута наш пројекат се односи на уклањање архитектонских баријера - закључио је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана