Учитељица Маја Караћ побједник манифестације “Ољини дани срећног учења”: Концепт срећног учења спаја радост и игру

Јасмина Салопек
Учитељица Маја Караћ побједник манифестације “Ољини дани срећног учења”: Концепт срећног учења спаја радост и игру

БАЊАЛУКА - Промишљање о вјештачкој интелигенцији и другим изразима савременог доба са којима се сусрећу данашње генерације било је покретач за учитељицу из Бањалуке Мају Караћ, која је побиједила на манифестацији “Ољини дани срећног учења”.

Циљ манифестације “Ољини дани срећног учења”, одржаној недавно у “Бањи Врујци” је да од заборава буде сачуван лик и дјело педагога Оливере Петровић.

- Било је потребно осмислити сценарио срећног учења по правилима оснивача удружења “Креатива” учитељице Жељане Радојичић Лукић, која је 2018. добила престижну наставничку награду “Global Teacher Prize Verkey” фондације и “Глобал Teacher Award” Индија 2019 - рекла је Караћева.

Учешће на конкурсу подразумијевало је израду и реализацију најбоље наставничке праксе срећног учења, а како је Караћева рекла, након саслушаних и погледаних финалних примјера жири је донио одлуку да баш њој додијели награду. Појашњава да је сваки учесник требало да изабере књижевни текст из едиције који ће му бити основа интеграције.

- Одлучила сам се за текст “Петрова жеља” из књиге “Летња врева” чији сам и рецензент, јер носи јаку поруку и дао ми је могућност да повежем наставне садржаје у логичке цјелине, осмислим различите истраживачке и креативне задатке за своје ученике - додала је Караћева.

Лијепе вијести доносе вам Addiko banka Banja Luka и Глас Српске

Она каже да је ово признање потврда да живимо срећно учење те да мијењају наставничке праксе за нове генерације.

- Сматрам да припрема за стварни живот мора да постане сврха образовања савременог дјетета, а концепт срећног учења је свакако један од примјера који кроз игру и повезане предмете спаја дјечију радост, љубав и учење - рекла је Караћева.

Она је добила плакету и диплому за продукте настале у њеној учионици, које је представила на сајму у склопу стручног скупа “Дани срећног учења”.

- Такође сам освојила студијско путовање у Амстердам. Упознаћу се са њиховим образовним системом, културом и природним љепотама Холандије те посјетити музеј Ане Франк, Ван Гога и Рембрантов музеј - рекла је Караћева.

С обзиром на то да се књига из које је изабрала базу своје интеграције бави вјештачком интелигенцијом те користи изразе савременог доба (телепортовање, токен, ВР наочаре, дигитални новчаник, медијска писменост) ученицима је био додатни мотив да се заинтересују за читање, као и остале активности.

- Креирали смо подстицајну средину у склопу учионице, инспирисану годишњим добима те смо тако у оквиру интегрисаних седмица имали и посјете мајки из одјељења које су успјешно и са доста креативности презентовале своја занимања - појашњава она.

Главни лик

Маја Караћ каже да су ђаци током двије седмице учили да препознају различите емоције, да разумију особе другачије од себе и да покушају да “обују ципеле” главног лика приче, дјечака Петра.

- Они су на самом почетку добили изазов да направе мапу Петровог путовања те су тако данима помагали дјечаку у испуњавању жеље, а уједно су имали прилику да испуне и неке своје жеље. Дијелили су се у групе па су били љекари, алпинисти, психолози, еколози, и свако је знао тачно шта ради. Ово је уједно била прилика да сва претходна искуства сада искористим за структурно креирање наставне праксе срећног учења и на тај начин тестирам квалитет наученог - навела је Караћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана