Учионице топле с првим хладним данима

Милош Васиљевић
Учионице топле с првим хладним данима

БАЊАЛУКА - Већина школа на подручју града, које саме загријавају објекте, спремно дочекују хладне дане. Огрев свакодневно пристиже, а ремонт котловница приводи се крају или је завршен.

Директори ових школа казали су да пад температура неће дочекати неспремни те да ђаци и родитељи немају разлога за бригу. И док се градске школе грију на централно гријање, угаљ и дрва дају сигурност да ће и у хладним данима учионице бити топле. Директори школа на сеоском подручју потврдили су за “Глас Српске” да је све спремно те да их ни рани мразеви неће изненадити.

Директор ОШ “Милутин Бојић” из Поткозарја Ранко Видовић каже за “Глас Српске” да се увелико спремају за сезону гријања те да ће учионице, као и претходних година, бити топле.

- Недавно нам је стигла испорука дијела огрева, надамо се да ускоро бити све комплетирано. Имамо и нешто угља од почетка године, јер је сада много теже доћи до њега, него раније - казао је Видовић.

Средином октобра ватра загрије учионице, али није ријеткост да гријање почне и раније.

- Све зависи од временских прилика. Чим захлади, почињемо ложење, да би ђацима било топло. Учионице код нас су на јужној страни, али су проблематичне зборница и канцеларије, гдје бораве наставници - рекао је Видовић.

Слична ситуација је у Бронзаном Мајдану, а директор ОШ “Младен Стојановић” из овог насеља Ненад Михајловић каже за “Глас Српске” да огрев набављају на вријеме.

- Љети расписујемо тендер, склопили смо уговор са добављачем, а годинама набављамо бановићки угаљ. Комбинација дрва и уља је добитна, гдје доминира угаљ, а тако је у свим подручним школама, не само у нашој. Идеалан је за мале пећи и за потпалу те ни ове године неће бити проблема са набавком - рекао је Михајловић и додао да школа броји тренутно 130 ученика.

Михајловић додаје да у подручним школама гријање почне и прије почетка сезоне.

- По закону је предвиђено да сезона гријања креће средином октобра, али почнемо и прије ако има потребе. Дакле, крај септембра или почетак октобра, све у случају хладнијег времена. Ђаци и наставници и током хладних зимских дана имаће добре услове за наставу и рад - казао је Михајловић.

Количина

Директорица ОШ “Војислав Илић” Рајка Чајић наглашава да двије трећине њихових материјалних трошкова одлази на огрев, јер су цијене скочиле.

- Око 100 тона угља и 100 метара дрва неопходно је за сезону, али све зависи од тога када крећемо са сезоном гријања те каква ће бити зима. Оно што је сигурно нашим ученицима обезбиједићемо најбоље услове за наставу - рекла је Чајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана