Ученицима Грађевинске школе свечано уручена признања: Тимским радом и креативношћу заслужили награде

Сара Бојанић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Ученицима Грађевинске школе, који су освојили 15 награда у пет категорија на овогодишњем “Иносту младих 2022”, јуче су свечано уручене награде.

Школа је, између осталог, освојила гран при признање средњих школа, а најзапаженији рад је “Реновација виле Паскало” ученице Ање Скендерије која је освојила признање за најбољи ученички рад са златном плакетом - дизајн и архитектура. Ања, која је ученица трећег разреда Грађевинске школе, рекла је за “Глас Српске” да јој је циљ био да мотивише суграђане да очувају ово културно добро.

- Жељела сам да инспиришем и мотивишем грађане да чувају историјске споменике, да не дозволимо да пропадају, него да им додијелимо нову сврху и нови живот - казала је Скендерија.

Истакла је да је у рад “Реновација виле Паскало” уложила више од мјесец континуираног рада.

- Било је доста захтјевно радити на реализацији оваквог пројекта, јер сам га радила сама, а не у тиму. Из Архива града сам добила основне податке о вили - рекла је Скендерија.

Појаснила је да је рад представљен у 3Д видео-приказу, гдје је објашњено како би изгледало кретање кроз простор у вили.

- Прво сам нацртала пројекат саме виле. Намјештај у вили сам осмислила и дизајнирала у арт декоу, јер је вила грађена у том периоду. Након тога сам приступила реализацији 3Д приказа пројекта, односно унутрашњости виле - додала је Скендерија.

Диплому са златном плакетом као најмлађи учесник из Грађевинске школе добио је ученик првог разреда Драган Каурин.

- Добио сам награду за рад “Из другог угла”. Иако је овај рад захтијевао пуно времена и пажње, уживао сам у том процесу, јер је захтијевао доста креативног рада - рекао је Каурин.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић казао је да су освојене награде показале да су ученици вриједно радили и активно сарађивали са професорима.

- У томе нам је веома допринијела интерактивна настава, коју настојимо да што више практикујемо. Тимски рад је био кључан за постизање овако запажених резултата - рекао је Бајић.

Ученицима је награде уручио генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић.

- Тема “Иноста 2022” била је “Искажите вашу активност и ефикасност”, у чему је изузетан успјех остварила Грађевинска школа и заслужила многобројне награде - рекао је Пашић.

“Табла”

Ученици Грађевинске школе су у пројекту “Табла” направили каталог друштвених објеката, хотела и хостела у Бањалуци.

- Ово је прва публикација овог типа. До сада смо добили подршку од Туристичке организације Бањалуке и од Републичког педагошког завода, а циљ нам је да у будућности умножимо овај каталог који ће бити доступан туристима приликом посјете граду - казали су из Грађевинске школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана