Ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе труд и знање у Поречу овјенчали златом

Милијана Латиновић
Ученици Угоститељско-трговинско-туристичке школе труд и знање у Поречу овјенчали златом

БАЊАЛУКА - Финесе у припремању коктела, беспријекорно постављање свечаног стола и промоција туристичких аранжмана, донијели су златно признање ученицима Угоститељско-трговинско-туристичке школе на престижном такмичењу “ГАТУС 2019” које је одржано у Поречу.

Средњошколци су од 10. до 13. октобра одмјеравали знање и вјештине са вршњацима из 13 школа из региона, а у конкуренцији од око 170 ученика, угоститељи и туристички техничари кући су донијели злато. Тим у којем је био Здравко Милетић, ученик четвртог разреда, смјер угоститељски техничар, и лани се са овог такмичења вратио овјенчан златом.

- Ово је најбоља потврда рада и знања нашег и наших професора, јер без њих не бисмо успјели. Конкуренција је била веома јака, али колегиница Биљана Врањеш и ја смо били најбољи од најбољих - рекао је Милетић и додао да су се њих двоје такмичили у постављању свечаног стола, док је један њихов колега припремао коктеле. Нагласио је да је у припреми свечаног стола, осим бројних визуелних детаља, веома важна хигијена.

- Све мора бити беспријекорно - рекао је Милетић.

На велики успјех ученика поносан је и њихов ментор Мирко Милаковић, професор услуживања и практичне наставе, који је истакао да је “ГАТУС” прилика да се види који ниво теоријског и практичног знања су ученици усвојили.

- На том такмичењу учествују неке од најпознатијих и најпризнатијих угоститељских школа из региона, као што је школа из Београда, Опатије и Марибора. Остварени резултати су најбољи показатељ да је наша школа међу најбољима и да из ње излазе квалитетни кадрови - истакао је Милаковић.

Додао је да су дјеца презадовољна што су добила прилику да учествују и покажу шта су научили, те да виде нешто ново. 

- Захвалан сам свим члановима Актива угоститеља и кулинара у нашој школи који су нас подржали - додао је Милаковић.

Професорица туристичке групе предмета Тања Шикман рекла је за “Глас Српске” да су се њени ђаци на такмичењу представили темом здравствени туризам.

- Туристички техничари су представили тродневни аранжман, Српске топлице, Лакташе и Слатину. Нагласили су љековита својства наших минералних вода и љековито блато, те успјешно представили наш град и Српску - рекла је Шикманова и додала да је Угоститељско-трговинско-туристичка школа једина из Српске и БиХ учествовала на такмичењу.

Додала је да се такмичило 13 екипа те да је бањалучка школа у укупном пласману по броју медаља освојила друго мјесто. 

- Поносна сам на сву нашу дјецу која су показала завидно знање и доказала да и те како могу парирати вршњацима из региона - рекла је Шикманова. Манифестација “ГАТУС” покренута је прије осам година у словеначком Новом Месту, а идуће године биће одржана на Охриду. 

 

Кулинарима сребро

Тања Шикман је испричала да се екипа кулинара представила припремањем пуњеног бранцина и крушке у лиснатом тијесту.

- Кувари су на такмичењу освојили сребрно признање - рекла је Шикманова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана