Ученици Угоститељско-трговинске туристичке школе показали знање и вјештину

Весна Поповић Фото: А. Ћавић
Ученици Угоститељско-трговинске туристичке школе показали знање и вјештину

Бањалука: Умијеће у украшавању свечане трпезе, припреми топлих и хладних јела, маштовитих посластица, коктела те у презентацији интересантних туристичких дестинација показало је јуче око стотину ученика Угоститељско-трговинске туристичке школе.

Ученици су на овом школском такмичењу исто тако морали импресионирати жири вјештином у фламбирању слатких јела, а једна од њих је и ученица четвртог разреда Јована Мајкић. Кратко је објаснила да је у овом процесу најважније направити пламен у тави и одржавати га.

Њен вршњак Борислав Славнић заједно са другом из разреда припремао је ресторански десерт.

- Колачу смо дали име СК, комбинујући прва слова наших презимена Славнић и Кондић - објаснио је Славнић и додао

да очекује да освоји треће мјесто.

- Колач није испао како сам ја очекивао. Састоји се од бисквита, желатина од вишања и чоколадног прелива - прецизирао је он и додао да је на прошлогодишњем такмичењу освојио прво мјесто у припреми хладног експоната.

Професор Предраг Тошић нагласио је да ученици на овај начин презентују своја знања, вјештине и показују оно што су научили.

- Код ових такмичења није битно ко ће освојити прву награду, већ да млађи науче од старијих ученика и да пренесу искуства једни другима - прецизирао је Тошић.

Истакао је да су ученици у протеклих мјесец остварили велике успјехе на два међународна такмичења.

- У Лесковцу, гдје су учествовале све средње школе из бивше Југославије, освојили су два злата и једно сребро, а прије седам дана у Сарајеву кувари су освојили по једно злато и сребро и двије бронзе - навео је Тошић.

Директор школе Борис Спасојевић рекао је да школу похађа око 900 ученика и највећа је у БиХ која школује ђаке за ова занимања.

- Професори и ја као директор поносни смо на њих што сваке године на међународним такмичењима освајају висока признања. Они су најбољи представници угоститељства из Бањалуке - додао је Спасојевић.

Шампиони

Најбољи у постављању стола били су Теодора Ракић и Никола Модић, у фламбирању слатког јела прво мјесто су освојили Александар Пиљагић и Немања Лолић, а у припреми коктела најбољи је био Никола Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана