Ученици ОШ “Иво Андрић” блистали на смотрама знања: Три узданице за Математичку олимпијаду

Маја Станојевић
Ученици ОШ “Иво Андрић” блистали на смотрама знања: Три узданице за Математичку олимпијаду

Ученици Петар Стојиљковић, Андреј Крчмар и Вук Галић представљаше Основну школу “Иво Андрић” на јуниорској Математичкој олимпијади БиХ, која ће се 12. јуна ове године одржати у онлајн формату. Потврдила је то у петак “Гласу Српске” директорица поменуте образовне установе Жељка Опачић.

- Ово је први пут да имамо три представника на овако значајном такмичењу и због тога смо сви пресрећни. Тешки услови узроковани пандемијом нису спријечили наше ђаке да  покажу врхунско знање, али ни наше наставнике да вриједно раде са свим ученицима, а посебно са такмичарима. Уложени труд се заиста исплатио - рекла је Опачићева.

Додала је да су ове године ученици остварили посебан успјех.

- Постигли смо изврсне резултате на школском, општинском и регионалном такмичењу из математике. Самим тим пласирали смо се и  на Републичко такмичење, а потом и на Математичку олимпијаду, која се организује на нивоу цијеле БиХ - истакла је Опачићева.

Такмичари на предстојећој Олимпијади су оптимисти. Кажу да ће дати све од себе, а ако буду демонстрирали знање као на претходним смотрама, успјех је загарантован. Ученик осмог разреда Андреј Крчмар каже да још од малих ногу с љубављу рјешава задатке. 

- Ми смо породица математичара. Отац ми је факултетски професор, а брат је учествовао на бројним такмичењима. Уз њих сам и ја заволио чари математичких формула. У потрази за одговорима, напредовао сам и стечено знање могу да покажем на такмичењима. Добри резултати су гаранција да сам на правом путу - рекао је Крчмар.

Ученик деветог разреда Петар Стојиљковић заволио је природне науке још у најранијем дјетињству.

- Како се приближава такмичење, тако сам кренуо више да вјежбам како бих постигао што бољи резултат - казао је Стојиљковић.

Њихов колега, такође мали матурант Вук Галић, жели да се докаже на предстојећој Олимпијади.

- Нашао сам амерички сајт из математике, гдје је био сваки дан понуђен контролни из математике са једноставним задацима сабирања и одузимања. Тако се родила моја љубав према математици. Вјерујем у себе и своје знање и очекујем да га покажем као и на претходним такмичењима, гдје смо моје колеге и ја били врло успјешни - закључио је Галић.

Висок ниво

Наставница математике Божана Панић нагласила је да дуго ради у школи и да је ово први пут да три ученика учествују на веома значајном такмичењу каква је математичка Олимпијада на нивоу БиХ.

- На Стоиљковићу, Крчмару и Галићу је сада да покажу и таленат и знање. Пред њима је тест који ће трајати три сата. Јако смо поносни на наше ученике јер су стигли до изузетно високог нивоа такмичења. Једина преостала степеница је Балканијада - истакла је Панићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана