Ученици бањалучке школе бриљирали у Осијеку

Катарина Шапоња
Ученици бањалучке школе бриљирали у Осијеку

Ученици бањалучке Угоститељско-трговинско-туристичке школе освојили су сребрну медаљу у Осијеку на Гастрономско-туристичком сусрету (ГАТУС) који је окупио младе таленте из 12 школа широм региона.

Такмичење је одржано минулог викенда, а учествовали су ђаци школа из Македоније, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске и БиХ.

Професор практичне наставе куварства и један од њихових ментора Предраг Тошић казао је да је испред ове школе ишло девет ученика подијељених у три категорије: туристи, конобари и кувари.

- Туристи су представљали своје занимање и такмичили се у презентацији дестинације. Конобари су презентовали вјештине довршавања јела пред гостом, сервирање стола и транжирање пилета. Кувари су припремали задато јело на основу теме коју су домаћини одредили, а то је био пилећи батак и десерт од поширане крушке - појаснио је Тошић.

Према његовим ријечима, бањалучки ђаци су показали завидно знање и међу 165 ученика сви су освојили сребрне медаље.

- То је прилика да наши ученици размијене искуства, те да виде како њихове колеге у земљама бивше Југославије раде и како они промовишу своје угоститељство и туризам. С друге стране, и ми ментори размјењујемо стручна искуства, тако да сви можемо напредовати - закључио је Тошић.

Како наводи, на такмичење иду ђаци трећег или завршног разреда и то они који се највише труде и залажу, те којима приликом уписа на факултет значи диплома коју освоје на овом такмичењу.

- Поред мене, ментори су још били професор Мирко Милаковић за конобаре, Тања Шикман за туристичке техничаре и Марио Пиљагић за куваре - рекао је Тошић и додао да захваљују на подршци колегама и управи школе.

Ученик четврте године, смјер угоститељски техничар, Марко Лакић истакао је да је на такмичењу имао прилику да размијени искуства, стекне нова пријатељства и доживи пуно лијепих тренутака.

- Велика је част да међу више од 500 ученика наше школе баш ја будем одабран да идем на ово такмичење.  Задовољан сам сребром, јер је конкуренција била јака, а ми смо ипак доказали да смо у рангу са најјачим школама у региону - казао је Лакић и захвалио на подршци свом ментору и директору школе.

УТИСЦИ

Ученик четврте године кулинарских техничара Лазар Пекез казао је да је на такмичењу било јако узбудљиво и интересантно, те да ће му остати у лијепом сјећању.

- На такмичењу смо много научили и велика је привилегија бити један од тројице изабраних да иду на ГАТУС представити нашу школу - рекао је он.

Како додаје, дружења су била посебно занимљива, јер су се добро уклопили и сви су били позитивни.

- Мало нам је криво што нисмо освојили злато, али дали смо све од себе и радили смо то са великом жељом - навео је Пекез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана