У “Звјездици” стичу радне навике и нова другарства

Сара Бојанић
У “Звјездици” стичу радне навике и нова другарства

БАЊАЛУКА - Први инклузивни Омладински кафе “Звјездица” отворен је у Дому омладине у сарадњи Сервис центра “Дајте нам шансу - Звјездице” и Градске управе.

Кафић је отворен у склопу пројекта “Радно оспособљавање и ангажовање младих са инвалидитетом” и има за циљ да младима са интелектуалним потешкоћама пружи могућност стицања радних навика и искуства.

Овај кафић настао је по узору на кафе “Звуци срца” у Београду, који ради по сличном принципу. Радно вријеме “Звјездице” је од 10 до 18 часова.

Директор Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама “Дајте нам шансу - Звјездице” Жељка Перишић Нинковић рекла је за “Глас Српске” да је ово за сада само пројекат, али да им је жеља да он заживи.

- Жеља нам је да се дјеца овдје радно оспособљавају у наредном периоду. Отворили смо за почетак кафић који је замишљен као подршка свим младим људима са интелектуалним потешкоћама у стицању вјештина и радних навика. Желимо да ово буде мјесто гдје ће се млади са интелектуалним потешкоћама окупљати и добити прилику да проводе вријеме са вршњацима - рекла је Перишић Нинковић.

Истакла је да је пројекат реализован уз велику помоћ терапеута.

- Терапеути свакодневно вриједно раде са нашом дјецом, а ту су и школовани конобари, који су их такође обучавали уз надзор терапеута - казала је Перишић Нинковић.

Мајка младића са Дауновим синдромом Марица Премасунац рекла је да је отварање овог кафеа изузетно важно за ову дјецу, јер већину времена проводе код куће и немају довољно активности.

- Реакције дјеце су заиста одличне, што је видљиво кроз њихове осмијехе. Надам се да ће ово заживјети, али је потребно веће разумијевање и подршка људи који немају овај проблем - рекла је Премасунчева.

Отварању је присуствовао и градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао да је изузетно поносан јер је град партнер у оваквом пројекту.

- Љепота није у томе да смо сви исти, љепота управо лежи у различитостима. Због тога је отварање овог кафеа простору Дома омладине дало један потпуно нови смисао - истакао је Станивуковић.

Додао је да је Дом омладине, уз све остале активности, постао прави “драгстор за младе”.

- Срећан сам што се у овом простору окупљају млади људи, који овдје спроводе разне друштвене активности. Сада ће им се придружити и група младих са интелектуалним потешкоћама, који ће добити шансу за радно оспособљавање - рекао је Станивуковић.

Модрича

Жељка Перишић Нинковић је казала да ово није први угоститељски објекат овог типа у Републици Српској.

- Прва кафетерија која пружа подршку у раду особама са интелектуалним потешкоћама отворена је у Модричи, гдје су наша дјеца добила много корисних савјета. Ту су прошли кроз одређену обуку која ће се наставити и кроз рад у нашем кафеу - истакла је Перишић Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана