У вртићима у Бањалуци појавиле се вашке

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дом здравља у Бањалуци Мирјана Миљковић рекла је да ова служба прима спорадичне пријаве случајева и груписања вашљивости у дјечијим колективима.

"Кроз мјесечни санитарно-хигијенски надзор објеката за предшколско васпитање и образовање и полугодишњи надзор у основним и средњим школама, у Хигијенско-епидемиолошкој служби се редовно прати појава вашљивости и дијели промотивни материјал (летак вашљивост главе и Упутство за родитеље)", навела је Миљковићева за Срну.

Она је истакла да је у случају појаве важно спровести третман све дјеце у колективу и свих чланова породица који, такође, могу бити инфестирани.

"Ако сви у колективу истовремено поступе према препорукама, живе ће вашке сигурно бити уништене. Сви укућани требају опрати косу истим шампоном, промијенити и опрати чешљеве, четке, одјећу, постељину на 60 степени, јер је могуће да имају вашке, а да то нису примијетили", навела је Миљковићева.

Она је истакла да у правилу нема брзог и тренутног рјешења, те да је приликом одстрањивања вашки и њихових јајашаца најважнија одговорност и упорност родитеља/старатеља и вишеструко понављање поступака.

Миљковићева је напоменула да се при употреби средстава за уклањање вашки треба строго придржавати упутства за кориштење.

Она је указала да је у међувремену неопходно свакодневно прегледати косу и ситним чешљем уклањати јајашца, те да између третмана чешљеве треба опрати у врућој води са детерџентом и испрати под млазом вруће воде.

"Након што се ријеши проблем наставља се са редовним прегледима косе дјеце, али и осталих укућана. Потребно је научити дјецу да не користе туђе чешљеве, капе и шалове", рекла је Миљковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана