У вртићима данас почиње програм припреме за школу

Srna
У вртићима данас почиње програм припреме за школу

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас почео програм припреме за полазак у школу за 400 дјеце која нису била укључена у васпитно-образовне програме предшколских установа, рекла је Срни директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић.

Она је навела да ће програм бити реализован до 29. маја у осам већих бањалучких вртића, а дјеца ће бити смјештена у 16 група.

"Програм траје 180 минута или три часа дневно - од 17.00 до 20.00 часова у вртићима 'Радост', 'Наша дјеца', 'Колибри', 'Невен', 'Први кораци', 'Дора', 'Плави чуперак' и 'Бамби'", навела је Куртиновићева.

Она је нагласила да програм у години пред полазак у школу подразумијева све аспекте развоја - психофизички, развој говора, стваралаштва и социоемоционални развој, као и рад на развоју крупне и фине моторике.

"Новина у Бањалуци је да је програм ове године бесплатан, с тим да родитељи плаћају само осигурање за дјецу", рекла је Куртиновићева.

Она је истакла да је приоритет овог програма социјализација дјеце и развој њихове емоционалне зрелости, да се навикну на групе како би лакше кренули у школу и били спремни за задатке који их очекују.

"Програм подразумијева потпуни рад са дјецом кроз све аспекте развоја. Дјеца на тај начин стекну одређене појмове, социјализују се, ослободе страха од колектива, васпитача, предавача, учитеља, науче се неким основним стварима", рекла је Куртиновићева.

Она је нагласила да малишани, који већ бораве у вртићима, програм припреме за полазак у школу похађају у редовним групама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана