У “Врапчиће” слијеће ново јато

Јасмина Салопек
У “Врапчиће” слијеће ново јато

БАЊАЛУКА - Дјечији хор “Врапчићи” отворио је ових дана врата новој групи малишана који ће имати прилику са њима да уче пјевати, док старији чланови вриједно припремају нове пјесме и велику турнеју.

Припреме за пријем нових чланова почеле су средином августа, а ове године има много малишана заинтересованих да запјевају у најпознатијем дјечјем хору.

Диригент Бане Ђаковић рекао је за “Глас Српске” да су “Врапчићи” велика и складна породица због чега су и опстали три деценије.

- Нашу породицу проширујемо са новим члановима два пута годишње. Једва чекамо да почнемо са новим пројектима сви заједно - рекао је Ђаковић.

- Нови чланови, који ће ускоро бити дио “Врапчића”, на пробе долазе са родитељима, без обавезе уписа или плаћања. Припремни период траје мјесец - појаснио је Ђаковић и додао да ће пробе бити у Дому омладине суботом од 11 до 12 часова, а недјељом од 12 до 13 часова.

Најбитније је, како каже, да се дјетету допадне начин рада, амбијент, али и дружење са вршњацима.

- Они се полако укључују у рад, гледају како се ми припремамо и распјевавамо, како радимо кореографије. Осим тога, морају да науче и како се излази на бину, али и многе друге детаље. Имају интеракцију са нама јер је наша свака проба другачија и занимљивија од претходне - казао је Ђаковић.

Према његовим ријечима, хор чине дјеца од три године до 12 година, а ове године обиљежавају и 30 година постојања што га веома радује јер ће у оквиру јубилеја имати турнеју по Републици Српској, Србији, али и у Аустрији.

Почетком децембра, када су и основани, “Врапчићи” планирају да направе свечану академију у Банском двору на којој ће приказати монографију и филм о “Врапчићима” те промовисати нови албум.

- Концерт ћемо одржати и у дворани “Борик” одакле је све кренуло. “Врапчићи” и даље промовишу стваралаштво и културу за најмлађе - казао је Ђаковић, додајући да ће на академији додијелити и признања људима који су им помагали све ове године.

Почетком јула малишани су имали традиционални концерт на тврђави Кастел.

Фокус

Бане Ђаковић истакао је да је фокус “Врапчића” музички и сценски развој дјеце.

- Временом постану комуникативнији, отворенији, креативнији, самоувјеренији, и међу својим пријатељима и у цијелом друштву. Велики је то корак за њих јер су спремни за будуће изазове када одрасту - испричао јер Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана