У водовод и канализацију уложено 35 милиона КМ

Данијела Стоканић
У водовод и канализацију уложено 35 милиона КМ

Бањалука - Након скоро четири године изградње система снабдијевања водом и одвођења отпадних вода завршен је "KfW" пројекат, један од највећих и најзначајнијих који је у посљедњих неколико деценија реализован у граду.

Радове на пројекту тешком 35 милиона марака изводио је конзорцијум "Лудвиг Фајфер" - "Хидро-коп" - "Нискоградња", а финансирани су из кредита KfW банке и донаторских средстава владе Њемачке, те Европске комисије из ИПА фондова.

Пројект менаџер пословне јединице фирме "Лудвиг Фајфер", која је лидер конзорцијума, Јосип Крижанац истакао је да је изградња водовода на Туњицама, због чега је, између осталог, завршетак пројекта каснио, завршена током октобра. Иначе, ове радове на Туњицама успорило је клизиште које се појавило, након чега је санирано.

- Завршетком изградње водовода на Туњицама престају све уговорне обавезе са градом и извођачима радова, осим гарантног рока од годину. Остало је још да Градска управа закаже технички преглед, који би требало да се обави у наредих мјесец - казао је Крижанац.

Упркос низу проблема који су се јавили приликом реализације овог пројекта, додаје Крижанац, извођачи радова су се уклопили у буџет.

Према његовим ријечима, реконструкција водоводне мреже у насељима Кочићев вијенац и Чаире завршена је још прошле године.

- Такође, у исто вријеме изграђен је и нови секундарни и примарни цјевовод од Градског моста до Фабрике воде у Новоселији. Као дио "KfW" пројекта уз обале Врбаса, кроз насеља Карановац, Новоселија и Српске топлице, лани је изграђено и 21,640 километара канализационе мреже - рекао је Крижанац.

Такође, постављен је и дио главног градског колектора од Психијатријске клинике до колектора код потока Јуларац.

Овим пројектом биће проширено и побољшано снабдијевање водом у ужем, урбаном дијелу града и на простору насеља Туњице и Шарговац. Такође, изграђено је око 61,5 километара инсталација различитих димензија и профила, од чега је 37,5 километара новог цјевовода и 24 километра канализације. Изграђена су и два резервоара запремине 10.000 метара кубних, што ће представљати повећање капацитета за 60 одсто. Поред бољег снабдијевања водом, захваљујући овом пројекту биће и заштићена ријека Врбас.

Уговор

Споразум о кредитирању "KfW" пројекта потписан је 2009. године у Сарајеву, а 2010. изабрани су консултанти. Пројектна документација је рађена годину касније, када је спроведен и међународни тендер за извођаче радова. Уговор са извођачима радова потписан је у децембру 2011. године, а радови су почели у фебруару 2012. године. Рок за завршетак радова био је новембар 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана