У току обнова градских дрвореда: Нове саднице умјесто старих стабала и пањева

Илијана Божић
У току обнова градских дрвореда: Нове саднице умјесто старих стабала и пањева

Градска управа спроводи активности на попуњавању и реконструкцији градских дрвореда. Стара, болесна и осушена стабла те пањеве са коријењем уклањају, а на њихова мјеста постављају младе саднице.

Тако је у протеклих неколико дана засађено десетак нових стабала у ужем градском језгру.

- Садницама пирамидалног граба попуњена су зелена острва у центру града у улици Краља Петра Првог Карађорђевића и парку “Петар Кочић”. Ријеч је о позицијама са којих су уклоњени стари пањеви и засађене нове здраве саднице - истичу у Одјељењу за комуналне послове.

Такође, новим стаблима јавора попуњен је и дрворед у улици Скендера Куленовића, на локацији код Окружног суда.

- Ове активности биће настављене и у наредном периоду јер је неопходно обнављање дрвореда како би Бањалука остала препознатљива као град зеленила - казали су у ресорном одјељењу.

Уколико се изузму интервентне акције, односно ситуације када дође до пуцања или обрушавања стабла, обнова дрвореда се одвија на основу налаза Студије здравственог стања стабала, којом је препоручено уклањање или орезивање знатног броја дрвећа у градским алејама, парковима и дрворедима. Само лани засађено је више десетина младих платана, јавора, кестенова и других врста дрвећа.

Становници града поздрављају ове активности јер је, како истичу, неопходно уклонити из дрвореда стара и дотрајала стабла која су постала пријетња пролазницима, али и не чине познате алеје и паркове лијепим.

- Имали смо ситуација да при сваком јачем вјетру буде одломљена нека грана или се сруши стабло. Права је срећа што нико није страдао нити је било значајније материјалне штете. Наш град је препознатљив по прелијепим алејама и парковима. Нема љепше слике од оне када у прољеће све озелени, и паркови и дрвеће. Тада је најљепше шетати градом. Зато поздрављам сваку акцију садње новог дрвећа и обнову дрвореда - каже становница Нове вароши Мирјана Пантић.

Алеја матураната

За ову седмицу планирана је садња алеје матураната са ученицима завршних разреда средњих школа на зеленој површини код Универзитетског клиничког центра на Паприковцу.

- Већ неколико година матуранти својим алејама дају посебан печат озелењавању града. Ове године биће оживљен простор око УКЦ-а и сигурно је да ће дрвеће уљепшати тај дио града - казали су у Градској управи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана