У ТОБЛ-у гости траже превоз, тоалет и гардеробу

Данијела Стоканић
У ТОБЛ-у гости траже превоз, тоалет и гардеробу

Бањалука - Туристи са необичним захтјевима све чешћи су посјетиоци Туристичке организације града. Између осталог траже да им туристички радници причувају ствари док они разгледају град, карте за превоз у иностранство, тоалет…

Како су објаснили у ТОБЛ-у, не прође дан без анегдоте са туристима.

- Трудимо се да им испунимо сваки, па био то и било који необичан захтјев. На примјер, ако траже да им причувамо ствари, упутимо их на аутобуску станцу, јер само тамо има гардеробер. Такође, ако им треба тоалет, упутимо их у неки од оближњих угоститељских локала, за које знамо да им неће правити проблеме - рекао је самостални стручни сарадник у ТОБЛ-у Младен Шукало.

Додао је да су више пута за туристе резервисали собу у неком хотелу или хостелу, затим аутобуску карту, иако то није у њиховом опису посла.

- Љети нам често куцају на врата и туристи који долазе бициклима из далеких земља, да би се информисали којом стазом или путем даље да иду. У главном сви који дођу да се информишу оду задовољни са осмијехом на лицу - казао је Шукало и додао да до сада није било притужби на запослене у ТОБЛ-у.

Осим тога, истиче Шукало, туристи се најчешће информишу о тврђави Кастел и одређеним догађајима.

- Иначе гостима сугеришемо да посјете културне, спортске, музичке и било које друге дневне садржаје. Између осталог, информације о свим дешавањима и занимљивим мјестима у граду могу потражити и на интернету, затим на инфо-пулту, који је постављен у центру града и наравно у ТОБЛ-у - нагласио је Шукало и истакао да им је на располагању и андроид апликација.

Додао је да су запослени у ТОБЛ-у туристима и грађанима на услузи радним данима од осам до 18 часова и суботом од девет до 14 часова, а недјеља је, као и за све, нерадна.

Шукало је најавио да ће, што се тиче туристичке понуде, Бањалука идуће године бити богатија за још једну уређену пећину. Пећина се налази у Љубачеву, гдје је каменолом.

- Ријеч је о првој пећини, прилагођеној за комерцијалне потребе, а која би била саставни дио етно-зоне Љубачево, са свим пратећим елементима. Град је за те намјене одобрио 30.000 КМ. У плану је и обука спелеолога, који би били на располагању посјетиоцима пећине - рекао је Шукало.

Такође, ТОБЛ у наредном периоду планира још један видиковац, али овај пут на врховима кањона Тијесно са десне стране ријеке Врбас, као и изградњу храма љубави код Кастела, односно уређење споменика Сафикади.

Притужба

Туристички радник из Ријеке Милан Старчевић, који је недавно посјетио Бањалуку, пожалио се на неинформисаност запослених у ТОБЛ-у. Наиме, он је од дјевојака за пултом ове организације затражио информације о неким догађајима у граду, о којима, како он тврди, оне нису имале појма. У ТОБЛ-у истичу да је ријеч о волонтеркама, те да тврдње Старчевића нису тачне.

- Колега из Ријеке је био нестрпљив да сачека да наше волонтерке нађу информације, па је напустио нашу канцеларију - кажу у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана