У сусрет 54. “Кочићевом збору”: “Соба сјећања” за почетак, борба бикова за крај

Илијана Божић
У сусрет 54. “Кочићевом збору”: “Соба сјећања” за почетак, борба бикова за крај

Бањалука - Овогодишњи, 54. “Кочићев збор”, биће отворен 19. августа у 20 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске презентацијом пројекта “Соба сјећања Петра Кочића” којим ће, на иновативан начин, бити представљен књижевник, његов живот и дјело. Завршница ће по традицији бити борба бикова у трибуновим родним Стричићима 25. августа.

“Кочићев збор” се одржава од 1965. године, у посљедњој недјељи августа, и уврштена је у Календар културних манифестација града.  Током седам дана  посвећених народном трибуну биће одржани културни и забавни садржаји те смотре народног стваралаштва и обичаја на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду.

За 20. август у 20 часова, најављено је вече бесједништва студената из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева у централном градском парку који носи Кочићево име. Радионица веза за грађане, са везиљом Сањом Бајић, биће одржана у сриједу, 21. августа, у 18 часова, а исто вече у парку од 20 часова представиће се млађи писци.

У петак, 23. августа, од 20 часова биће организовано вече драме, током које ће наступити глумци Народног позоришта РС и Дјечијег позоришта РС.

Од бројних догађаја планираних за суботу, 24. август, издвајамо свечану академију, чији ће концепт бити нешто другачији у односу на протекле. Послије званичног дијела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, биће одржан получасовни концерт - Оливера Њега уз клавирску пратњу Невене Живковић. Свечана академија почиње у 20 часова у Банском двору и могу јој присуствовати сви заинтересовани суграђани. У манастиру Гомионица, тог дана у 13.10 часова, биће одржана културно-умјетничка манифестација “Змијањска софра”.

У јутарњим часовима у суботу, у Стричићима, заинтересовани ће моћи да погледају изложбу домаћих животиња, а послије подне, од 16 часова, на зборишту у Стричићима - први дио бодљавине бикова. Такође, у суботу, испред школе у Стричићима у 19 часова биће одржано такмичење у изворној народној пјесми - ојкачи, а у истом термину само у Банском двору биће отворена изложба ликовне колоније.

Завршног дана, 25. августа биће отворена друга кућа на Кочићевом огњишту (11 часова) и  културно-умјетнички програм од 12 часова испред школе. Након тога, од 13 часова, на зборишту почињу надметања у народним играма и вјештинама, “Џипијада” и учешће падобранаца те други дио борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца.

Програм у Београду

За програм у Београду, резервисан је четвртак, 22. август, гдје ће послије полагања вијенаца на гроб и споменик Петру Кочићу, у вечерњим часовима бити одржано књижевно вече у просторијама Удружења књижевника Србије. Тог дана, и у Бањалуци је планирано више догађаја, између осталих - промоција монографије “Змијање-Кочићево огњиште” аутора Владимира Ђукановића (11 часова у Музеју РС) и вече сатире у Парку “Петар Кочић” у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана