У старачким домовима тражи се кревет више

 Јана Кезић
У старачким домовима тражи се кревет више

БАЊАЛУКА - Некадашње предрасуде да се у домове за старије особе смјештају само они који немају “никога свог”, нити имају другог избора, полако нестају, што потврђује и чињеница да слободних мјеста у овим установама готово да нема, а листе чекања су све дуже.

Без обзира на то што се већина старијих особа труди да брину сами о себи до посљедњег атома снаге, не мањка ни оних који одлуче да трећу животну доб проведу у дому. Цијене у старачким домовима на подручју града крећу се од 700 КМ до 1.400 КМ, зависно од услуге коју нуде.

Директорица у ЈУ Дом пензионера Гордана Лиховић за “Глас Српске” каже да на располагању имају 101 собу и наглашава да су капацитети попуњени.

- У дому тренутно борави 165 корисника, а собе су нам једнокреветне, двокреветне те имамо и двије трокреветне, али нема слободних мјеста па због тога постоји и листа чекања - рекла је Лиховићева.

Цијене се, како каже, крећу од 720 КМ за покретне особе које бораве у двокреветној соби па до 1.200 КМ за полупокретне у двокреветној соби те 1.400 КМ за непокретне у једнокреветној соби.

Објаснила је да цијена зависи од тога какво је здравствено стање особе, а када је ријеч о листама чекања, навела је да заинтересовани за смјештај својих ближњих у дому морају да контактирају са социјалном радницом, која их даље упути у све детаље.

- За оне који без обзира на то што нема мјеста ипак желе да уђу на листу чекања, морају бити донесени претходно тачно наведени основни налази те то све иде на комисију, а они врло брзо одлуче да ли може или не. Јер ми смо установа отвореног типа и особе са одређеним обољењима овдје не могу бити смјештене - казала је Лаховићева.

Слична ситуација је и у ЈУ Геронтолошком центру, гдје директор Винко Лолић истиче да су њихови капацитети у потпуности попуњени.

- Заиста је велико интересовање па смо увијек скоро 100 одсто пуни, због квалитета наших услуга - рекао је Лолић.

Без обзира на то, како каже, ипак се увијек труде да суграђанима, али и људима из читавог региона, изађу у сусрет.

- Имамо двије врсте цијена, путем Центра за социјални рад и приватних уговора па су оне за самостална физичка лица 840 КМ, док су за оне полупокретне и непокретне нешто мало више - рекао је Лолић.

Мјесто више тражи се и старачком дому “Видово врело”, чији директор Далибор Поповић каже да је њихов капацитет 60 лежајева, али увијек имају неколико кревета у резерви за хитне случајеве.

- Имамо три одјељења, за дјелимично покретна лица, за непокретне особе те одјељење за лица обољела од деменције, које је нажалост најтраженије и најскупље па је цијена 1.000 КМ - рекао је Поповић.

Додао је да су цијене за покретна лица 700 КМ и за непокретна 850 КМ.

Од појаве вируса корона, како каже, повећала се и потражња за њиховим услугама за неких 20 до 30 одсто.

- Посљедње двије године смо константно попуњени па су тренутно и сада сва мјеста попуњена, сем те резерве од три лежаја, коју користимо за изолацију и хитне случајеве - рекао је Поповић.

Корисници

Драгица Тркуља која је смјештена у један од бањалучких домова каже да се за њега одлучила када јој је муж умро па је остала сама.

- Дјеца ми живе у иностранству и стално сам била сама, а то ми је тешко падало и након дугог размишљања одлучила сам се да идем у дом. Овдје имам добру његу, а дружим се са осталим корисницима - рекла је Тркуља.

Њена суграђанка, која није жељела да јој објавимо име, каже да ујака није успјела да смјести у дом, јер није било мјеста у том тренутку па се одлучила на помоћ његоватељице која долази у кућне посјете.

- Предали смо папире и сада су на листи чекања. Надам се да ћемо ускоро добити мјесто у дому, јер колико је важно здравље и адекватна њега, толико је важан и друштвени живот - казала је ова Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана