У Скупштини Бањалуке само осам досадашњих одборника

Дарко Момић
У Скупштини Бањалуке само осам досадашњих одборника

БАЊАЛУКА - Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије БиХ, СНСД ће имати девет одборничких мандата у Скупштини града Бањалука, слиједи ПДП са седам, потом СПС и Уједињена Српска са по три, затим ДНС, СП и ДЕМОС који ће имати по два одборника, СДС и Народни покрет "Бањалука зове" по једног, а одборнички мандат из реда националних мањина поново је освојио Саша Чудић.

На основу 60 одсто пребројаних гласова, у скупштинским клупама требало би да сједи само осам досадашњих одборника. СНСД ће, како ствари стоје, представљати актуелни замјеник градоначелника и носилац одборничке листе ове странке у највећем граду у Српској Срђан Амиџић, затим директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић, директор Студентског дома "Никола Тесла" Драгослав Топић, директор бањалучког "Водовода" Зоран Поповић, затим актуелни одборници Мишо Ковачевић, Ненад Грбић, Маринко Умичевић и Снежана Кутлешић-Стевић, те Младен Илић, који би први пут требао у одборничке клупе.

Када је ријеч о ПДП-у, одборнички мандат освојили су актуелни народни посланик Јелена Тривић и досадашњи одборник ПДП-а у градској Скупштини Јово Савановић, те Иван Бегић, Милко Грмуша, Дијана Јешић, Крсто Голијанин и Смиљана Моравац-Бабић.

Портпарол ове странке Ања Петровић кратко је рекла за наш лист да се у овој странци надају да ће имати осам одборничких мандата.

- У сваком случају, ПДП је остварио циљ, јер је Бањалука добила новог градоначелника. Што се тиче одборничких мандата, могуће је и да дође до промјена када је ријеч о именима, али ко год буде одборник, он ће заједно са градоначелником радити у интересу свих грађана Бањалуке - каже Петровићева.

Уједињену Српску у градској Скупштини треба да представљају Невен Станић, Драгана Вуклиш и Владимир Мирошљевић, док су највише гласова на листи СПС-а освојили лидер и посланик те странке у Народној скупштини Горан Селак, потом шеф бањалучког одбора СПС-а Саша Кондић и актуелни потпредсједник Скупштине града Милан Милаковић.

Највише гласова на листи ДНС-а освојио је први човјек бањалучког одбора ове странке Боривој Обрадовић, а заједно с њим у одборничке клупе би требао и Бојан Пећанац. Шеф бањалучког ДЕМОС-а Слободан Станаревић као носилац одборничке листе освојио је далеко највише гласова, а слиједи Ђуро Чубриловић.

Шеф бањалучких социјалиста Велибор Станић, који је освојио највише гласова, каже да би Социјалистичку партију у Скупштини града заједно с њим требало да представља и Драган Бањац.

- То је на основу 60 одсто пребројаних гласова, тако да је могуће да дође до промјене, али ко год буде био одборник, социјалисти ће наставити са својим коалиционим партнерима да раде и граде Бањалуку - каже Станић.

Лазић и Петковић

Једног одборника у бањалучком парламенту требало би да има Народни покрет "Бањалука зове" и то Сашу Лазића, који је прије четири године освојио мандат на листи НДП-а, а један мандат освојио је и СДС, који ће први пут имати само једног одборника у градској Скупштини. Интересантно је да то неће бити предсједник бањалучког СДС-а и носилац одборничке листе Славко Грбић, већ дугогодишњи одборник ове странке Александар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана