У санацију штете уложено 800.000 КМ

Весна Поповић
У санацију штете уложено 800.000 КМ

Бањалука - Од планираних два милиона марака, које је одобрио Републички штаб за санацију посљедица поплава, у граду Бањалуци до сада је утрошено 800.000 КМ.

Рекао је то јуче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић након састанка са градоначелником Слободаном Гаврановићем. 

- Реализовано је шест пројеката који се односе на уређење водотока и одбрану од поплава, а два су у току од планираних 13. Преостали дио ће започети наредних дана и требало би да буду завршени до краја године - прецизирао је Мирјанић.

Поред сумирања досадашњих резултата на санацији посљедица поплава, Мирјанић је рекао да су разговарали и о пројектима регулације водотока Врбаса и Врбање.

- Врло брзо биће обезбијеђена средства за израду пројектне документације, а осим тога, преко Европске инвестиционе банке обезбиједићемо 1,1 милион евра за санацију насипа и корита ријеке Врбање - навео је Мирјанић.

Гаврановић је рекао да су поправљени уништени дијелови насипа на ријеци Врбањи у Чесми.

- Почело је уређење Кочићевог потока, клизишта на Пониру и изградња новог моста у Пријечанима. Имамо још доста посла на другим локацијама. Појачаћемо надзор и подстакнути извођаче да у што у краћем року заврше пројекте, и то прије јесењих киша - прецизирао је Гаврановић.

Истакао је да је значајно за град што је ресорно министарство подржало пројекат уређења корита Врбање.

- Без тих радова Чесму нећемо моћи сматрати безбједном. Исто тако, деценијама није поклањана пажња уређењу водотока Врбаса која је потребна како би приобални дијелови били сигурнији. Надамо се да ће сва потребна документација бити убрзо спремна како би радови почели идуће грађевинске сезоне - рекао је Гаврановић.

Додао је да су разговарали и о изградњи моста код "Инцела".

- Очекујемо ускоро да са Министарством финансија закључимо уговор о финансирању, а Скупштина града је већ донијела одлуку о преузимању тог кредита. Чим будемо имали потписан уговор, почећемо са припремама за изградњу. Прије тога нисмо у могућности да планирамо реализацију тог пројекта - прецизирао је Гаврановић.

Након састанка министар Стево Мирјанић и градоначелник Слободан Гаврановић обишли су радове на санацији клизишта на Пониру.

Инвестиције

Министар Стево Мирјанић је рекао да се у Републици Српској реализују 53 пројекта у вриједности од 38 милиона КМ.

 - Исто тако, у овој години би требало да буде започет одређени број пројеката у вриједности од 10 до 12 милиона КМ - додао је Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана