У прошлој години повећани приходи од наплате паркинга: Каса тежа за 700.000 марака

Јелена Танацковић
У прошлој години повећани приходи од наплате паркинга: Каса тежа за 700.000 марака

БАЊАЛУКА - Град Бањалука остварио је знатно веће приходе од наплате паркинга у прошлој години, а у градску касу се за то вријеме слило близу 700.000 КМ више него у 2020. години.

За “Глас Српске” из Одсјека за контролу паркинга у Одјељењу за саобраћај и путеве потврдили су да су приходовали више од три милиона КМ захваљујући аутоматима, СМС картама, чип картама, претплатним картама, али и блокадама.

- Од тог износа приход од аутомата за 2021. годину износи више од 1,4 милиона КМ, док је приход од наплате СМС карата био већи од 1,5 КМ - казали су из Одјељења.

Иако је број премјештених возила прошле године знатно већи, несавјесни возачи и даље угрожавају безбједност пјешака, којима не преостаје ништа друго него да обилазећи аутомобиле и сиђу с тротоара, а тада “паук” возило преузима посао.

- До децембра 2021. године извршено је нешто више од двије хиљаде интервенција “паук” службе и то највише у насељима Центар и Обилићево, док је слично и у улицама Јована Дучића, Симе Матавуља, Царице Милице и Браце Поткоњака - нагласили су из овог одјељења.

Додали су да за возача коме је премјештено возило најмања казна износи 40 КМ, а да километри диктирају цијену премјештења возила до Битољске улице б. б, у Раковачким барама.

- Трошкови премјештања возила износе до два километра 40 КМ, од два километра до 10 километара је 60 КМ и преко 10 километара износ је 90 КМ. Кроз наведене трошкове није изражен прекршајни налог за непрописно паркирање који износи 40 КМ - казали су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Истакли су да је на више паркиралишта забиљежен велики приход од тзв. хуманих паркинг-мјеста.

- Од дана увођења хуманитарног паркинга па до краја године наплаћено је нешто више од девет хиљада КМ, а сав новац биће уплаћен у хуманитарне сврхе - рекли су из овог одјељења.

Цијена паркирања се није промијенила и износи једну КМ за један час задржавања у нултој и првој зони, док карта за цијели дан у првој зони кошта пет КМ. Цијена паркирања у другој зони износи 0,5 КМ за сат или три КМ за цијели дан.

ПВЦ карте

Како би олакшали грађанима плаћање паркинга Град је од 1. јануара увео систем ПВЦ претплатничких паркинг-карата. Увођење ПВЦ карата замијениће папирне потврде о плаћању паркинг-мјеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана