У Пријечанима ризикују животе прелазећи преко незавршеног моста

Игор Пилиповић
У Пријечанима ризикују животе прелазећи преко незавршеног моста

Бањалука - Мјештани Пријечана ризикујући животе прелазе преко недовршеног моста чија је изградња почела у љето прошле године. За то им служи десетак уских дасака, жељезна конструкција, сналажљивост и изузетна храброст.

По свему судећи то ће чинити све до 15. августа до када је помјерен крајњи рок за завршетак радова.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Небојша Тојагић каже да да мјештани користе мост иако он није  безбједан.

- Питање је дана када ће неко пасти у Врбас и право је чудо да се до сада никоме ништа није десило. То како прелазе преко моста уз помоћ неколико дасака и жељезне конструкције је да се човјек најежи. У почетку је то чинило неколико најхрабријих и најспретнијих који су туда скраћивали пут до  посла али сада је све већи број оних који се одлучују на тај "подухват". Ускоро почиње школска година па нас је страх да се неко дијете не одлучи на прелаз преко моста на овај начин  - казао је Тојагић.

Истиче да мост није учвршћен.

- Тренутно је увезан ланцима и сајлама које носе конструкцију. Није потпуно стабилан јер по пројекту треба да буду постављене шипке да га држе. Два ланца са наше стране и два са стране Залужана већ сада недостају, што значи да се из дана у дан статика моста нарушава, па ако се тако настави питање је времена када ће пасти - рекао је Тојагић.

Додаје да је прошла година од када су радови почели а да су се извођач, надзорни орган и финансијери обавезали да ће мост бити готов за три мјесеца.

У "Водама Српске" рекли су да је крајњи рок за изградњу моста у Пријечанима 15. август а да је претходни рок, 30. јун, пробијен због неисплаћених средстава.

- Пројекат изградње моста финансира се из Фонда солидарности РС и исплаћује се према динамици исплате на основу одлука Управног одбора Фонда - казали су у "Водама Српске".

Директор "Нискоградње", која изводи радове, Љубомир Ћубић каже да је донесена одлука да заврше радове за 15 дана без обзира на то што им није исплаћен новац.

- Чекали смо стеге да нам стигну из Холандије и то би требало у току дана да дође а остало је све спремно. Дуг за мост је 210.000 КМ - рекао је Ћубић.

Стари мост срушен је за вријеме поплава у мају 2014. године и његова обнова била је један од приоритета градских власти а финансирање обнове моста преузеле су "Воде Српске" са средствима Фонда солидарности.

Стрпљење

Мјештанима је стрпљење на измаку иако им оптимизам буди став "Нискоградње" да ће завршити мост без обзира на све препреке.

- Било је приједлога да се ми мјештани организујемо и поставимо газиште на мосту. Сачекаћемо још мало па ћемо одлучити о даљим корацима. Све има своје границе - казао је Тојагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана