У поноћ закуцавају ексере у зид

Данијела Стоканић
У поноћ закуцавају ексере у зид

Бањалука - Гласна музика из кафића и појединих станова, непрописно паркирање возила, држање домаћих животиња, узурпација јавних површина само су неки од комуналних проблема на које се најчешће жале становници Бањалуке градској комуналној полицији.

На њих комуналној полицији указују најприје старији суграђани и породични људи. Има и оних који "комуналце" позивају тек да би попричали или се посавјетовали са њима, а понекад има, у најмању руку, и чудних пријава.

Како су објаснили у Градској управи, комунална полиција је од почетка године примила 1.700 пријава грађана, по којима је поступано, као и 412 писаних захтјева за интервенцију.

- Велики број пријава дежурној служби односио се на ремећење кућног реда у стамбеним зградама, између осталог и на на станаре који послије 22 часа производе буку, обављајући санацију или друге радове у стану - рекао је начелник Одјељења комуналне полиције Миленко Летић.

Додао је да комунални полицајци издају прекршајне налоге уколико приликом надзора утврде да се ремети кућни ред.

- Такође, често су пристизале пријаве грађана на непрописно паркирање возила, како на тротоарима тако и на пјешачким и зеленим површинама. Након интервенције издаје се прекршајни налог од 40 марака - истакао је Летић.

Према његовим ријечима, за првих шест мјесеци неколицина суграђана пожалила се и на непоштовање Одлуке о држању и заштити домаћих животиња, узурпацију јавних површина и на радно вријеме угоститељских објеката.

- Власници угоститељских објекта у којима је музика уживо дужни су да од Градске управе добију одобрење за то - рекао је Летић.

Подсјетио је да су појачане и контроле плаћања накнада за паркирање на паркинзима, тако да сва возила за која није уплаћена накнада буду блокирана, за шта налог даје комунални полицајац.

Становницима, судећи по њиховим ријечима, од свих комуналних проблема највише смета бука.

- Не прође вече а да комунална полиција не интервенише по насељу и у нашој згради, због бахатих појединих комшија. Једни у поноћ ударају ексере у зид, други праве журке, трећи се свађају... углавном, вапим за мирним сном - рекла је Драгана Малић из Борика.

Има и оних којима смета прегласна музика из оближњих локала.

- Током викенда омладина се окупља у кафићима, који су у склопу зграде и из којих се чује музика и галама која смета свима који би да се одмарају - рекла је Илинка Митровић из Обилићева и додала да млади при повратку кући често праве штету, ломећи комуналну опрему.

Дежурне службе

Дежурна служба Одјељења комуналне полиције прима пријаве 24 часа дневно. По запримљеној пријави комунални полицајци интервенишу у зависности од степена хитности. Број телефона дежурне службе је 051/306-464.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана