У осам вртића борави 74 дјеце

Срна
У осам вртића борави 74 дјеце

БАЊАЛУКА - У бањалучке вртиће, које обухвата Центар за предшколско васпитање и образовање, данас је кренуло 74 дјеце, од 202 колико их је пријављено приликом анкетирања родитеља, изјавила је Срни директор овог центра Јелена Куртиновић.

Куртиновићева је рекла да су дјеца распоређена у осам објеката, који имају велике собе и дворишта.

У функцију је вртић “Марија Мажар” у којем су смјештена дјеца из тог објекта и вртића “Луна”, затим “Плави чуперак” – у којем ће боравити малишани из тог објекта и вртића “Лептирић” и “Јежева кућица”. Вртић “Колибри” је за дјецу из тог и вртића “Лана” и “Палчица”, а у вртић “Наташа” долазе дјеца из тог и вртића “Пинокио”.

У функцији је и вртић “Наша дјеца” у којем ће бити смјештени малишани из тог и из вртића “Пчелица” и “Тијана”, затим вртић “Невен” у којем ће се налазити малишани из тог и из вртића “Срна” и “Први кораци”, те вртић “Радост” – за дјецу из тог и вртића “Сунце” и “Дора”. У вртићу “Бубамара” ће се налазити дјеца из тог, те вртића “Цврчак” и “Полетарац”.

“Ако буде било потребе за отварањем још васпитно-образовних соба, отвараћемо, али морамо се држати препоруке Института за јавно здравство да у групи буде по десеторо дјеце”, рекла је Куртиновићева.

Она је нагласила да се води рачуна о дезинфекцији простора, играчака и радних површина.

“Васпитачи су обавезни да носе заштитне маске и рукавице, дјеца нису, али се препоручује физичка дистанца онолико колико буде изводљиво у вртићу”, навела је Куртиновићева.

Она је истакла да је посјетила вртиће који раде, те да све тече онако како треба, да су сви васпитачи који раде на тријажи прошли обуку, сви су негативни на тестирању.

Куртиновићева је нагласила да се врши тријажа над дјецом приликом преузимања од родитеља на улазу у вртић и уколико дијете или неко из чланова домаћинства има било какве респираторне сметње, дијете неће моћи ући у вртић.

Она је подсјетила да је с циљем превенције ширења вируса корона бањалучки Центар за предшколско васпитање и образовање, којем је до 13. марта било пријављено 111 дјеце за чије чување није постојала алтернатива, од 16. марта организовао рад у четири вртића - “Марија Мажар”, “Сунце”, “Лана” и “Лептирић”.

Куртиновићева је рекла да је због веома малог броја дјеце коју су родитељи слали у ове вртиће градски Штаб за ванредне ситуације 18. марта донио одлуку да ради само један дежурни вртић - “Марија Мажар”.

Она је навела да је испочетка у овај дежурни вртић долазио мањи број дјеце, двоје или троје, али да је убрзо вртић похађало само једно дијете и то повремено.

Центар за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци обухвата укупно 2.400 дјеце.

У Бањалуци је одлука о затварању вртића донесена 13. марта на основу ограничења које је усвојио градски Штаб за ванредне ситуације у оквиру превентивних мјера на сузбијању ширења вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана