У ОШ “Иво Андрић” вриједно раде на добијању сертификата еко-школе: Очување околине брига великих и малих

Александра Тодоровић
У ОШ “Иво Андрић” вриједно раде на добијању сертификата еко-школе: Очување околине брига великих и малих

БАЊАЛУКА - Једна је од 36 основних и средњих школа из БиХ које ове године учествују у занимљивом пројекту “Мисли о природи” је и бањалучка Основна школа “Иво Андрић”.

 Директорица ове школе Жељка Опачић казала је за “Глас Српске” да их је на учешће у пројекту подстакла жеља за подизањем еколошке свијести код ученика, која ће оставити траг и будућим генерацијама о значају бриге за заштиту животне средине.

- У нашој школи кроз различите пројекте и активности еколошких секција подстичемо ученике да развијају критичко мишљење о проблемима заштите природе. Рецимо, радимо на селекцији отпада и имамо посебне канте за одлагање пластичне амбалаже. Два пута годишње, у прољеће и јесен, организујемо акције прикупљања старог папира и награђујемо она одјељења која прикупе највише отпада - казала је Опачићева.

Истакала је да од идуће школске године планирају оснивање еко-кутка и еко-патроле, коју би чинили ученици старијих разреда, као и активности које укључују рад на енергетској ефикасности и уштедама воде и струје у школи.

- Добили смо посебан приручник “Екошкологија”, који ћемо примјењивати у редовној настави. Ради се о еко-радионицама прилагођеним свим разредима коју ће водити старјешине одјељења са ученицима - рекла је Опачићева.

Додала је да еко-секције за млађи и старији школски узраст раде у прилагођеним околностима, због актуелне епидемиолошке ситуације, али да то ђаке не спречава да буду марљиви и продуктивни.

- Пројекат “Мисли о природи” интегрисао је додатне активности као одговор на ситуацију коју је вирус корона створио. Школе ће имати прилику да креирају властити план за превазилажење изненадних кризних ситуација, користићемо нову технологију у настави, а добићемо и дезинфекционе пакете који ће нам помоћи у борби против заразе - додала је Опачићева.

Истакла је да ће добијање сертификата еко-школе за ову образовну установу бити круна вриједног тимског рада и заједничког успјеха ученика и наставника.

- Са жељом да подигнемо свијест о важности очувања живота и природе, спремни смо да уложимо додатне напоре и постанемо еко-школа. Желимо оставити у насљеђе будућим генерацијама свијест и знање да здравија околина и чистији ваздух зависе од сваког од нас, били мали или велики - закључила је Опачићева.

Признања

Неке од награда које је ова школа до сада освојила из области екологије су прво мјесто у пројекту “Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас” за макету ученика седмог разреда која приказује руковање отпадним водама. Ученици деветог разреда освојили су прво мјесто са тематским паноом “Твој допринос очувању природе” поводом 22. маја, Дана биодиверзитета.

- У организацији УНДП-а БиХ наши ученици су учествовали у пројекту “Свака кап воде је битна” и освојили прво мјесто за ликовно рјешење и посебне плакете за дизајн - казала је Опачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана