У нултој градској зони паркирање на два сата

Невена Бунић
У нултој градској зони паркирање на два сата

Бањалука - Паркиралишта у улицама Ивана Фрање Јукића, Гајевој и Српској, паркинг код "Краша" и још неколико њих у овој години биће пребачени у нулту зону паркирања, у којој ће задржавање возила на паркинг простору бити ограничено на максимално два сата.

Ово је потврдио вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић истакавши да ће овом регулативном мјером бити убрзана измјена возила на паркиралиштима и омогућено већем броју корисника паркирање у овим зонама у центру града.

Осим измјена у тарифном систему, Сандић је најавио и модернизацију, односно увођење система за информисање корисника.
- У првој, пробној фази на одређеним локацијама у централној градској зони биће постављен систем који корисницима даје информацију о заузетости паркиралишта и броју слободних и заузетих паркинг мјеста, те ће се на тај начин утицати на смањење беспотребног кружења возила у потрази за слободним мјестом - појаснио је Сандић.

Истакао је да је лани остварено десет одсто више паркирања него у 2015. години.

- У прошлој години на градским паркинзима забиљежено је 2.937.278 паркирања. Од наведеног броја, 55 одсто паркирања је остварено кроз наплату паркирања путем паркинг аутомата, а остатак представља плаћање путем СМС порука - појаснио је Сандић.

Додаје да је највећи број паркирања остварен у децембру.

- Тада смо забиљежили 290.000 паркирања или око 10 одсто од укупног броја годишњих паркирања, а најмање их је било у јануару када је забиљежено око пет одсто - истакао је Сандић.

У протеклој години издата је 2.241 претплатна карта за станаре. У граду је уређен и под наплатом 61 паркинг и двије јавне гараже са укупним капацитетом од 4.700 паркинг мјеста.

Становник Росуља Драго Поповић каже да је граду потребно још паркиралишта.

- Можда и није лоша идеја о нултој зони. Прије тога потребно је радити на подизању саобраћајне културе међу возачима који не желе да плаћају паркинг па паркирају возила гдје стигну - казао је Поповић.

Наплата

Сандић истиче да се увођењем система наплате паркирања добро контролише коришћење простора у центру града.

- Тако су се у насељу Нова варош до увођења наплате паркирали радници околних институција и предузећа који су избјегавали да оставе своје четвороточкаше на паркиралиштима под наплатом, заузимајући простор становника. Грађанима који живе у зони у којој је уведена наплата паркирања је омогућено да купе повлашћене годишње карте за свега 50 КМ, што износи нешто више од четири КМ на мјесечном нивоу - навео је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана